Kersen
We zitten weer volop in het kersenseizoen. Overal te krijgen nu: lekkere zoete kersen.
Door hun hoge gehalte aan koolhydraten zijn ze niet voor ieder suikervrij dieet geschikt. Maar mocht je ze kunnen inpassen, ze zijn toch zo lekker!
Ook mijn moeder heeft een kersenboom staan. Gevolg: ik ben al een week of twee dagelijks een zakje kersen aan het opsmullen achter mijn bureau. Nu ze mooi rijp zijn is de tijd aangebroken om ermee te bakken. Vandaag zijn we dan ook een ontpittertje gaan ophalen dat nog van Geert's moeder geweest is. In perfecte staat en nog met de originele jaren '60 doos erbij. Doet je toch al helemaal zin krijgen om eraan te beginnen, toch?
Kersen zouden afkomstig zijn uit het Midden-Oosten. De kersenboom was echter al in Europa aanwezig 3000 jaar voor onze jaartelling. Er bestaan meer dan 200 kersenvariëteiten, waarvan er vandaag de dag een twaalftal geteeld worden. Je kunt de kersen in twee groepen indelen: de zoete (of tafelkersen - Prunus avium) en de zure (zoals krieken - Prunus cerasus). De zoete soort kan zo gegeten worden, de zure is rauw niet eetbaar maar wel ideaal voor hartige gerechten.
Het kersenseizoen loopt van mei tot juli. Heel kort dus. Buiten deze periode zijn ze ook niet verkrijgbaar: ze moeten namelijk rijp geplukt worden en zijn niet lang houdbaar.
De belangrijkste productielanden in Europa zijn:
Griekenland
Turkije
Italië
Frankrijk
Zuid-Duitsland
België
Voedingswaarde
Kersen bevatten veel water. En zoals gezegd, het zijn de zoetste en de meest energierijke rode vruchten (68 kcal per 100g) door hun hoge gehalte aan koolhydraten (bestaande uit glucose en fructose).
Ze leveren ook een interessant vezelgehalte en hebben een goed gehalte mineralen, in het bijzonder kalium.
Kersen voeren een breed gamma van vitaminen aan, waaronder vitamine C en provitamine A (caroteen), die in interessante hoeveelheden aanwezig zijn.
•Vitamine C (15 mg per 100g);
•Provitamine A (caroteen) (0,40 mg per 100g);
•Vitamine B3 of PP (0,35mg per 100g);
•Vitamine B5 (0,20 mg per 100g);
•Vitamine E (0,13 mg per 100g);
•Kalium (250 mg per 100g);
•Fosfor (71 mg per 100g);
•Calcium (17 mg per 100g);
•Magnesium (13 mg per 100g);
•IJzer (0,40 mg per 100g).
Let er op dat de schil van de kersen fel van kleur is, geen rimpels vertoont en glanst. De kleur is donkerder of lichter naargelang de soort. Kersen moeten vlezig zijn.
Hoe moet je kersen bewaren?
Kersen moeten snel gegeten worden, zo behouden ze vol hun smaak en hun sappigheid.
Kersen die je eerst gewassen en van het steeltje en de pit ontdaan hebt, kun je in de diepvriezer bewaren.
Je kan ze in allerlei gerechten gebruiken: gebak, ijs, confituur, enz. Laat je fantasie er maar op los!
Kersen vertonen ook een bijzondere affiniteit met twee erg verschillende producten: chocolade en geitenkaas. Een bewijs van de eerste combinatie vinden we terug in de Schwarzwalder Kirschtorte , een machtig chocoladegebak met kersen en kirsch. De tweede combinatie zorgt voor een eenvoudig maar heerlijk fris zomerdessert: verse geitenkaas met een handvol sappige kersen.
Reacties
Een reactie posten