woensdag 4 oktober 2017

Lamstajine met kikkererwten en abrikozen

Ik hou van stoofpotjes. De heerlijke geur die al enkele uren vooraf door het huis zweeft, het zacht gegaarde vlees... zalig comfortfood. Ik wou al een tijdje een Marokkaanse lamstajine maken, maar vreesde eigenlijk steeds dat de gedroogde abrikozen te zoet zouden zijn. Na heel wat vergelijkingen van bestaande recepten kwam ik tot onderstaande versie: een warme, zachte tajine zonder die gevreesde zoete smaak.

Het gerecht was een toppertje bij de zesjarige des huizes. Helemaal kidsproof dus.


Ingrediƫnten

  • 500 gram lamsvlees (ik kocht een stuk lamsschouder bij de Turkse slager, maar je kan ook voor een andere 'cut' kiezen)
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 200 gram gedroogde abrikozen
  • 1 el Ras-el-hanout
  • 1 tl gedroogde gemberpoeder
  • 400 ml groentebouillon 
  • Om te serveren: 1/2 granaatappel, verse peterselie, couscous

Bereidingswijze

Snij het vlees in blokjes. Verhit olie in de pan en bak het vlees op hoog vuur zodat het een bruin korstje krijgt. Haal uit de pan.

Snipper de ui fijn, snij de wortel in schijfjes. Verhit opnieuw wat olie in de pan. Fruit er de ui en wortel in.

Voeg het vlees opnieuw toe. Kruid met peper en zout, ras-el-hanout en gember. Voeg de abrikozen, kikkererwten, tomatenblokjes en bouillon toe. Breng aan de kook.

Dek af en zet de tajine gedurende 2,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.

Serveer met granaatappelpitjes, verse peterselie en couscous.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen