EK Gekte: tomatensalade met burrata

Het EK is sedert vrijdag van start, en vandaag komen 'onze' rode duivels in actie. En al meteen tegen dat andere land dat me zo nauw aan het hart ligt: Italië.

Op Facebook kwam de vraag of ik dit keer niets deed rond het EK. Bij het vorige WK bijvoorbeeld kwam er een special rond Brazilië in de nieuwsbrief. Deze keer pakken we het anders aan: bij elke match van de Belgische nationale ploeg maken we een gerecht uit de keuken van de tegenstander, mét een Belgische toets.

Vandaag: een frisse tomatensalade met burrata. Een eenvoudig gerecht, met heerlijke smaken. We kiezen voor een variatie aan tomaten (Italiaanse, maar ook Belgische) en werken eenvoudigweg de salade af zoals een klassieke insalata caprese.


We kiezen hier dus voor burrata, een heerlijk zachte en romige variant van mozzarella. Burrata betekent letterlijk ‘boterachtig’ in het Italiaans. Deze verse kaas, uit de zuidelijke provincie Puglia, is in feite een mix tussen mozzarella en room. Burrata wordt gemaakt van rauwe melk, meestal van buffelmelk en soms van koeienmelk.

Burrata is plots ook gekend aan het worden in België. Het is tegenwoordig vlot verkrijgbaar in de supermarkten, en ook de 'vosjes' - de zusjes Magali en Chloé uit Mijn Popuprestaurant - hadden een signature dish waarin deze romige kaas verwerkt was.

Wanneer je de burrata in de supermarkt koopt zit er vaak een groen plastic blad rond. Dit is een verwijzing naar de traditionele Italiaanse burrata die in een blad werd gewikkeld van een lokale plant, de ‘witte affodil’ (asphodelus albus). De kaas is absoluut vers en dus beperkt houdbaar.

Ingrediënten

  • Gevarieerde tomaten (wij kozen een schaaltje in de supermarkt met rode, gele, oranje en groene exemplaren)
  • Burrata
  • Olijfolie
  • Balsalmico-azijn
  • Verse basilicum
  • peper en zout

Bereidingswijze

Snij de tomaat in schijfjes en schik op een schaal.

Kruid met peper en zout. Besprenkel met de olijfolie en balsamico-azijn.

Breek de burrata in stukjes en verdeel over de tomaten. Werk af met de verse basilicum.

Serveer met een stukje ciabatta.

Reacties