Chocoladesalon

Dit weekend kan je op de Heizel naar het tweede Chocoladesalon. Wij gingen donderdag reeds een kijkje nemen tijdens de openingsavond en willen dan ook onze indrukken en tips over suikervrije chocolade delen.

(c) Nicolas Rodet
Per jaar eet elke Belg gemiddeld 8,3 kilogram chocolade. Daarmee is België momenteel de op vier na grootste chocoladeverbruiker ter wereld. Daar moest dan ook een beurs van komen.

(c) Nicolas Rodet
In 2014 vond het chocoladesalon plaats in Tour & Taxis. Dit keer zag men het nog grootser en koos men voor Paleis 1 van Brussels Expo. (Kleine tip mocht je vandaag nog op pad gaan: volg niet de pijltjes aan de afrit naar parking C, maar parkeer aan de andere kant van de Expo. Wij moesten te voet een hele weg afleggen rond de heizelpaleizen in de ijzige koude ...).

Het Chocoladesalon is ook gekend van het defilé van chocoladejurken. Zowel jonge ontwerpers als gevestigde waarden laten hun ontwerptalent versmelten met enkele chocolatiers. Het resultaat is een tiental prachtige jurken in chocolade.

Wanneer je in de supermarkten bij het "dieetrek" kijkt, vind je altijd wel één of meerdere suikervrije chocolades terug. Het chocoladesalon moest dus een topper worden... Of toch niet? We kregen meermaals te horen "wij hebben suikervrije chocolade hoor, maar we hebben hem niet bij" en één standhouder had zelf het lef om te vragen "maar wat doe je dan op het chocoladesalon, als je geen suiker wil eten".

Maar gelukkig zijn ze niet allemaal zo. Er zijn wel degelijk enkele zeer goede, smaakvolle en zelfs lekkere chocolades zonder toegevoegde suiker te verkrijgen.

Belgische topper Pierre Marcolini heeft naast het gewone gamma heel wat forse chocolades met meer dan 70% cacao (en dus zeer weinig suiker) en ook een melkchocolade geheel zonder toegevoegde suikers.

Ben je op zoek naar een groot blok chocolade om mee aan de slag te gaan in de keuken? Valrhona produceert de typische blokken chocolade (3 x 1 kg) met zoetstoffen. Xocoline is verkrijgbaar in pure en melkchocolade.

Onze favoriet was echter het fairtrade standje vooraan de beurs. Niet meteen de meest flitsende stand, maar wel de meest originele producten! Belvas Chocolaterie is ook weer een Belgisch bedrijf dat met een heel gamma suikervrije pralines op de markt is gekomen. Wij proefden drie varianten die elk zeer lekker waren.

De hazelnoottruffels met pure chocolade en hazelnoot zijn lactosevrij en gezoet met maltitol en stevia.

De "Brut de Noir" praline is gezoet met o.a. het hippe kokosbloesemsuiker en heeft eveneens een verlaagde glycemische index.

Als laatste noteerden we een praline helemaal in de lijn voor Valentijn: een veganistisch, gluten-, lactose- en suikervrij chocoladehartje (gezoet met maltitol en stevia). Schitterend toch?


De pralines van Belvas zijn verkrijgbaar in hun shop in Brussel (Zavel), bij Bioplanet en in enkele Delhaizes (vnl. in Wallonië).



Reacties