Big Night : movie night met timpano

Ken je de film Big Night? Bij ons niet zo een kaskraker, maar in de VS is deze oudere film (uit 1996) nog steeds erg populair. De komedie met o.a. Stanley Tucci, Tony Shalhoub en Minnie Driver gaat over het eeuwige dilemma van immigranten: jezelf blijven of aanpassen. 

Twee broers (met de nogal idiote namen Primo en Secondo) openen een Italiaans restaurant in New Jersey maar hebben de grootste moeite om de tent draaiende te houden. Een optreden van Louis Prima moet voor een 'big night' en financiële ommekeer zorgen. De ene broer (Shalhoub) houdt vast aan de klassieke Italiaanse keuken, de andere (Tucci) wil meer inspelen op de Amerikaanse cultuur. Eten heeft een hoofdrol in de film, en de showstopper tijdens hun 'big night' is een "timpano".

Timpano is eigenlijk een timballa, een Italiaans gebakken gerecht bestaande uit pasta, rijst of aardappelen, met een of meer andere ingrediënten. Er zijn honderden recepten voor een timballo, het ene al wat bewerkelijker dan het andere. De timpano in de film is echter 'hors catégorie'... een bom met deeg, pasta, ragû, gehaktballen, verschillende kazen, enz... Eigenlijk niet zozeer een recept maar wel een project. Je bent er enkele uren zoet mee.

Onlangs gingen we dus voor een filmavondje met Big Night op het programma. En ja hoor, je hebt het al lang door: die fameuze timpano stond hier op het menu. De ragù had ik een dag eerder al voorbereid, en de dag zelf waren manlief en dochter niet thuis en had ik vrij spel om van de keuken een slagveld te maken.

Was het de moeite? Ja, absoluut wel. Het gerecht zag er niet alleen prachtig uit, het was ook erg lekker. 

Ik bakte het wel niet in de gietijzeren ovenschaal zoals eigenlijk de bedoeling was, maar in een ruime Ultrapro ovenschaal van Tupperware. Waarom? Wel, eigenlijk gewoon omwille van het gewicht. Ik heb niet zo erg veel kracht meer en kan mijn favoriete Staub ovenschaal niet opheffen als deze gevuld is. Aangezien ik alleen thuis was moest ik dus voor een alternatief kiezen. Maar dat werkte dus prima! 

Ingrediënten

Voor het deeg

 • 250 gr bloem
 • 2 eieren
 • 1/2 tl zout
 • 1,5 el olijfolie
 • 62 ml water
Voor de vulling
 • 325 gr conchilie (gekookt aan de halve kooktijd die op de verpakking staat)
 • 1 el olijfolie
 • 1 liter ragù (bolognese)
 • 200 gram Italiaanse salami (schijfjes)
 • 200 gram provolone piccante (in blokjes)
 • 3 hardgekookte eieren, in 8 stukken gesneden
 • 250 gram gebakken gehaktballetjes (niet te groot)
 • 30 gram gemalen pecorino
 • Ongeveer 1,5 ei, geklutst

Bereidingswijze

Meng de conchilie met de helft van de ragù.

Maak het deeg en laat 10 minuten rusten op kamertemperatuur.

Vet de ovenschaal in met een flinke laag boter en olijfolie. Rol het uit en bekleed er de ovenschotel mee. Rol groot genoeg uit, je moet straks je vulling ook kunnen bedekken met het overhangende deeg.

Schep 1/3 van de pasta in de schaal. Bedek met 1/3 van de salami, provolone, eieren, gehaktballetjes en pecorino. Schep hierover nog 1/3 van de resterende ragù. Herhaal tot alle ingrediënten van de vulling op zijn. Overgiet met het losgeklopt ei en plooi het deeg over de vulling. Zorg dat alles goed afgedekt is en dat je geen gaatjes hebt.

Bak in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 1 uur. Dek de schaal vervolgens af en bak nog 30 minuten verder. Met de schaal die ik gebruikte kon ik gewoon het deksel op de kom zetten, heb je geen deksel neem dan aluminiumfolie.


Smakelijk!

P.S. De timpano is zeer lekker, maar ook erg vullend. Ik raad je aan om géén voorgerecht of dergelijke te voorzien ;-)

Reacties