10 geboden voor budgetkoken

"Alles wordt duurder!" Het is een vaak gehoorde kreet, zeker in deze tijden van stijgende btw-tarieven op elektriciteit, extra heffingen op dit of dat, enz. Dat ook de voedselprijzen hoog zijn (of lijken) is een feit. Maar dat betekent uiteraard niet dat je je zomaar tevreden moet stellen met het goedkoopste product (dat dan vaak minder groenten bevat, meer zout, meer vetten... enz). Gezond eten is ook met een beperkt budget zeker mogelijk!

In onze nieuwsbrieven hebben we eerder al een aantal keer tips gegeven om gezond en evenwichtig 'budgetvriendelijk' te koken. Met deze blogpost willen we hier meer tips over meegeven. Onze '10 geboden" voor budgetkoken dus :-)

1. Koop seizoensproducten
Groenten, fruit, vis en zelfs vlees (wild!): ze hebben allemaal hun eigen seizoen. Aardbeien koop van mei tot augustus, pastinaken van november tot maart, kabeljauw van juni tot december, enz. Niet alleen zijn de producten dan vers en vol van smaak, de prijzen liggen dan ook een stuk lager.

Op de website van Lekker van bij Ons kan je alle kalenders met seizoensproducten consulteren.

2. Plan je maaltijden
Mijn grootste mantra: planning! Elk jaar krijg ik van mijn tante een kookagenda, die netjes per week wordt ingevuld. Je krijgt zo een makkelijker zicht op wat je wanneer kan maken, kan dit inplannen in de drukte (moet je laat werken, kies dan eens voor restjes of soep, ...) en je krijgt een beter zicht op wat je eet.

Op die manier werk ik ook verspilling tegen: heb ik ergens wat sla nodig, maar is deze niet op na één maaltijd, dan kan hij later in de week nog verwerkt worden in een avondmaal of lunch.

3. Kook in grotere hoeveelheden
Restjes kan je meenemen als lunch of invriezen in porties. Eén dag de week een 'restjesdag', of bewaren voor dagen dat je geen tijd hebt om te koken: vriezerporties zijn ideaal!

4. Koop hele groenten, geen gesneden en voorverpakte porties
Hetzelfde geldt voor kaas: een blokje kaas dat je zelf moet raspen is vaak veel goedkoper dan een zakje geraspt. Vergelijk eens de kiloprijzen in plaats van de eenheidsprijzen.

5. Kook zelf
Uiteraard een grote winst: kook zelf en koop geen bereide maaltijden of traiteurmaaltijden (maar ik mag hopen dat je niet op de blog zat als dit geen evidentie zou zijn ;-) )

Maar dat geldt ook voor je lunch: maak zelf je salade en koop geen saladekommen in de supermarkt. Het kost weinig moeite en minder geld & de smaak zal zeker beter zijn! Op de blog is heel wat inspiratie te vinden:


6. Kies voor goedkopere stukken vlees

Vlees kan meteen de prijs van je winkelkarretje in de hoogte jagen. Maar je kan ook lekker koken met goedkopere stukken vlees. Wij deden de afgelopen week een winterbarbecue met Livar varkensvlees, niet meteen het goedkoopste vlees. We kozen echter voor een sukadestuk dat véél goedkoper is dan bijvoorbeeld een rib roast.

Ook voor kip kan je vaak kiezen voor kipkoteltjes. Deze zijn smaakvol en veel goedkoper dan andere delen van de kip.

Bij lamsvlees kan je vaak kiezen voor ragout of lamsnek. Deze stukken vlees zien er niet zo mooi uit als de koteletjes, maar je kan er wel heerlijke stoofpotjes of giouvetsi mee maken.

7. Organiseer je voorraadkast
Weet wat je in huis hebt. Koop niet elke week een nieuw blik witte bonen als je deze niet opgebruikt hebt. Gebruik wat er in de kast en in de vriezer zit.

Eerder schreven we ook al een artikel over het bewaren van voedsel in de koelkast en vriezer. Lees dit zeker nog een keertje na.

8. Inmaken!
Zelf zijn we fan van inmaken. Onze vriezer zit vol met porties suikervrije appelmoes van de appeltjes uit de tuin, fijngehakte kruiden en selder, prei en courgettes uit de tuin. De tomaten hebben we de afgelopen zomer met kilo's gesteriliseerd en worden nu met regelmaat van de klok omgetoverd tot pastasauzen, lasagnes en soepen. Groenten uit eigen tuin: het hele jaar door.

Je kan dit uiteraard ook doen met groenten van de markt. We verwijzen dan graag weer naar puntje 1: koop de producten wanneer ze "in seizoen" zijn en maak ze dan gelijk in.

9. Ga naar de markt of naar de lokale boer
Groenten en fruit, maar ook aardappelen, eieren, ... vaak zijn ze goedkoper wanneer je ze aankoopt rechtstreeks bij de boer of op de markt.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de multiculturele markt in Heusden. Elke tweede en vierde woensdag van de maand verschijnen op het marktplein op de mijnsite tientallen marktkramen met ongelofelijke prijzen voor groenten en fruit, maar ook voor stoffen en dergelijke.

10. Kook met restjes
Heb je dan toch nog een klein stukje dit of dat over, probeer creatief te zijn en verwerk ze alsnog in recepten.

Er zijn vier 'gerechten' die hier regelmatig op de tafel komen en die eigenlijk gewoon een samenraapsel van overschotjes zijn:

  • In een omelet of tortilla verwerk je restjes kaas, charcuterie, kruiden of groenten
  • Een pizza calzone is ideaal voor bepaalde groenten en vlees
  • Ook stoofpotjes of ovenschotels met een laagje 'groenten-vlees-tomatensaus' en een laagje puree zijn ideaal voor het verwerken van resten groenten en gebakken vlees
  • Oud brood kan je verwerken in een broodpudding: een voedzame en lekker snack!






Reacties