zondag 10 mei 2015

Havermout-kersenmuffins met kokosbloesemsuiker

Begin van het jaar hadden we ons voorgenomen om enkele zgn. superfoods te testen. Intussen staan enkele recepten op punt en kunnen we deze dan ook met jullie delen.

Een eerste test wilde ik doen met de momenteel zeer populaire kokosbloesemsuiker.

Deze kokossuiker komt van de zoete nectar van de kokosbloesem. Dit kokosnectarsap is zoet en aromatisch. Het zoete sap wordt langdurig boven een houtvuur omgevormd tot een heerlijke, ongeraffineerde suiker. De harde blokken worden verpulverd tot zachte en korrelige palmsuiker met een lage glycemische index.

Het was echter nogal onduidelijk of het nu geschikt is voor diabeten of niet. Er wordt overal een lage glycemische index vermeld, maar toch. Gemiddeld bleek de glycemische index rond 35 te liggen. Een test drong zich dan ook op. De muffins die ik enkele weken geleden tijdens een slapeloze nacht bakte werden getest door mezelf (reactionaire hypoglycemies), mijn moeder (type 1 diabetes) en enkele 'suikervreters'. En wat bleek: niet de minste reactie! Joepie! Mijn moeder moest niet meer inspuiten en ik kreeg geen reactionaire hypo. Oef :-)Bovendien bleek de smaak zeer lekker. De kokosbloesemsuiker is een soort van bruine suiker en gaf echt wel een prima smaak aan de muffins. Hij is ook prima te gebruiken bij een rijstpap, enz.

Voor de ingrediënten ben ik voor de muffins uitgegaan van een 'cup' als maatbeker. Je kan tegenwoordig ook bij ons vlot maatbekers vinden met cup aanduiding. Voordeel is dat het sneller werkt omdat het zo eenvoudig is. (Ideaal voor mij omdat ik aan deze muffins begonnen ben om 5u 's ochtends en nog niet zo heel erg bij de pinken was om gaan af te wegen).

Ingrediënten

 • 1 cup havervlokken
 • 1,5 cup bloem
 • 3/4 cup kokosbloesemsuiker
 • 2 tl bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 2 eieren
 • 3/4 cup volle melk
 • 1/4 cup zonnebloemolie
 • 200 gram ontpitte kersen (ik heb steeds pakjes kersen in de diepvries zitten voor gebak)
 • 1 tl vanille-extract


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor 200°C.

Meng de droge ingrediënten in een kom.

Meng in een andere kom de eieren, melk, olie en het vanille-extract.

Voeg de vloeistoffen bij het droge mengsel en meng tot een glad geheel. Meng er de kersen als laatste onder.

Maak een bakvorm voor muffins klaar (leg er papiertjes in of vet in als je zonder papiertjes wil werken). Vul de vormpjes 3/4 met het deeg.

Bak gedurende 16 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat afkoelen op een rooster (al waren ze warm ook heerlijk als ontbijt!).

2 opmerkingen:

 1. Hoeveel muffins heb je ongeveer met bovenstaande ingrediënten?

  BeantwoordenVerwijderen