BBQ met Delhaize & Wim Baillieu

Sinds enige tijd kan je bij Delhaize terecht voor een gamma gehaktballen naar recept van Wim Baillieu (o.a. gekend van Balls & Glory). Toen we laatst een uitnodiging kregen voor een BBQ van Delhaize waren we dan ook niet verbaasd om daar ook deze knoerten van gehaktballen aan te treffen. De fameuze balls waren echter niet het enige dat ons kon verrassen.

Pret verzekerd dus met een middagje met lekker eten, een aantal nieuwigheden en een fijn weerzien met enkele collega-foodbloggers.

En uiteraard, met de zomer in aantocht werd het hoog tijd om onze indrukken van het gamma voor de barbecue mee te delen.


De start zat alvast goed, met een gin-tonic. Een lekkere bittere aperitief, die prima past op een warme zomerdag. Delhaize presenteerde hier de Broker's London Dry Gin.

Voor wie mijn lange epistels over gin nog niet beu is: Broker’s London Dry Gin wordt gemaakt in traditionele koperen vaten in een distilleerderij van meer dan 200 jaar oud in het Verenigd Koninkrijk. In 2011 heeft hij de Gouden medaille in ontvangst mogen nemen op de "International Spirits Competition" in Duitsland en in 2013 de Gouden medaille op de London Gin Masters in de categorie "Super Premium". De neus bevat aroma's van kruiden met toetsen van appel, citrusfruit en kardemom. In de mond mengen de zoete en frisse smaken van eik zich met toetsen van peterselie, lavendel en jeneverbessen. (19,99 €)

Geen fan van gin? Dan kan je vast je gading vinden tussen allerlei schuimwijnen. Wij zijn alvast fan van Anna Perenna, een Prosecco Superiore D.O.C.G.. Een droge prosecco met toetsen van fruit en noten (8,99 €).


Voor bij het aperitief was er een enorme keuze aan hapjes, zowel koud als warm. Onze favoriet hier waren de koude tapas, humus en dergelijke. Perfect op voorhand klaar te zetten, ideaal voor een grotere groep en nog gezellig ook.


Naast heel wat gevarieerde schaaltjes olijven en kerstomaten zijn er enkele leuke nieuwigheden in het gamma aperitiefhapjes. 

De toppertjes hier?
  • Een klassieke hummus op basis van kikkererwten en tahini, op smaak gebracht met een tapenade van paprika en cashewnoten. Te dippen met verse groenten, soepstengels of pitabrood. Heerlijk bij het aperitief of met een goede mediterrane wijn. (€ 1,99/200g)
  • Tarama extra Atelier Blini is rijk aan kabeljauweieren gerookt op beukenhout (40%) (€ 3,49/175g)
  • Toast/brood van Sigdal. Deze krokante Noorse broden bestaan in drie variëteiten: met haver, met speltvlokken en met pompoenpitten ter vervanging van traditioneel brood en met rozemarijn/ zeezout voor een lekkere en gezonde snack. Heerlijk met een stukje gerookte zalm! (2,89€/160 gram en 3,49 €/220 gram)

Voor je hoofdgerecht is er een enorme keuze aan vlees, met voor ons als toppers de gehaktballen (toch wel ja :) ) en het lamsvlees. Ook voor de visliefhebbers is er genoeg keuze. Ik kijk alvast uit naar mijn eerste BBQ met de sardinefilets (15,95 €/kg). Het moet een heerlijk vakantie gevoel geven! 


We zijn gestart met de vermelding van de fameuze balls, dan moeten we er ook wat dieper op ingaan natuurlijk. Wim Baillieu kwam zelf vol overtuiging vertellen over de door hem ontwikkelde gehaktballen. Puur varkensvlees, want dat is ecologisch net wat beter dan runds. Met de hand gerold, want uiteraard beter dan machinaal. Enz... Ben je zelf een fan van de gehaktballen van Wim Baillieu? Je kan deze perfect op de BBQ bereiden. Wikkel ze in een stuk brooddeeg (water, bloem en zout) of koop gewoon wat kant-en-klaar pizzadeeg om ze in te wikkelen. Zorg dat er geen gaatjes zijn, je wil de gehaktbal mooi gaar stomen. Grill ze op de BBQ tot het deeg een zwartgeblakerd jasje geworden is en klaar! Uiteraard, mocht je eraan twijfelen: gooi het deegjasje maar weg en beperkt je tot het eten van het vlees ;-)


De bijbehorende salades zijn bijna niet op te sommen. Uiteraard gaan we hiermee toch graag zelf aan de slag in de keuken, maar moet het eens snel gaan of heb je gewoon geen zin in de voorbereidingen, dan kunnen we de taboulé met groenten warm aanbevelen (5,99 €/600 gram).


Persoonlijk was ik ook erg te vinden voor de salade van watermeloen, feta, zonnebloempitten en olijfjes. Een op het eerste zicht wat gekke combinatie, maar heerlijk zuiders en fris!


Ook op de barbecue kan je uiteraard aan de slag met groenten. Wij beperken ons vaak tot wat geroosterde paprika's of groene asperges, maar waren toch wel zeer te spreken van de barbecueschotel met bloemkool, radijsjes en citroen. 


Bij het dessert was het uiteraard heel veel zoetigheid: taarten, gebakjes, Ben & Jerry's icecream, maar... er werd toch ook wel gedacht aan zij die het zoete liever aan zich laten voorbij gaan. De kaasschotel vormde een prima afsluiter van de maaltijd en zeker de Papillon Margalet en Saint Vernier zal je op mijn tafel wel eens kunnen terugvinden. 

Papillon Margalet wordt gemaakt op basis van gepasteuriseerde schapenmelk uit het bekken van Roquefort, in de streek van Aveyron (Frankrijk). Het is een kaas met een zachte deeg die minimum 18 dagen gerijpt heeft, wat hem zijn heerlijke smaak bezorgt. Hij past perfect op een kaasschotel, samen met een stukje stokbrood en een glas rode Languedoc of witte wijn. (€ 2,99)

Saint Vernier wordt gemaakt op basis van gepasteuriseerde melk en zijn korst is gewassen met witte wijn van de Jura, wat een bijzondere smaak geeft. Het is een kleine smeuïge kaas met een licht pittige smaak. (€ 2,49/stuk)


Reacties