Koppen - Zonder Suiker

Gisterenavond kon je op Koppen een reportage zien van reporter Tim Verheyden die een maand zonder suiker leefde.



We eten dagelijks vijf keer meer suiker dan goed voor ons is, tot 45 kg suiker per persoon per jaar. Het is één van de redenen waarom de helft van de Belgen te dik is.

Koppen-presentator Tim Verheyden leefde een maand zonder suiker. Na het afkicken de eerste week stelt hij vast dat leven zonder suiker je veel fitter en energieker maakt. Maar hij merkt ook hoe moeilijk het is om producten te vinden waar absoluut geen suiker aan toegevoegd is.

Presentatrice Annick Ruyts stopte een half jaar geleden met suiker en maakt alles wat ze eet zelf. "Uit groenten, fruit, pasta en aardappelen halen we al genoeg suikers, maar toch kapt de voedingsindustrie overal maar suikers bij die we niet nodig hebben. Daar kan ik me echt over opwinden. We weten niet wat we eten."

Koppen bekeek ook de brooddozen in een gemiddelde Vlaamse school. Daar loopt het eigenlijk al mis, vindt diëtiste Tanja Callewaert. "Ik zie veel witte boterhammen met choco. Kinderen die dit blijven eten, worden later mijn patiënten."

Bron: www.een.be

Een filmpje over de reportage kan je hier vinden.

Al tijdens het programma konden we uiteraard onze mening niet verbergen en kon je zowel op onze Facebookpagina als Twitter enkele reacties vinden.

We merken echter dat er toch heel wat reacties en vragen komen naar aanleiding van het programma. Zelf zijn we het zo gewend om zonder suiker te eten, dat we vlotjes onze recepten aanpassen naar een suikervrije of met zoetstof aangepaste versie. Maar we begrijpen ook zeker dat het voor heel wat mensen een uitdaging is.

Want waar zit nu juist suiker in? In snoep, in frisdrank, maar ook in dagdagelijkse dingen zoals mayonaise, kruidenmengelingen en zelfs brood.

Op dat vlak heb ik me deze week ook even mogen ergeren. Ik bak ons dagdagelijkse brood in een broodbakmachine omdat er nu eenmaal niet alle dagen de tijd is om bij je brood te blijven, te kneden, laten rijzen, enz. Onze goedkope machine had echter de geest gegeven en dus gingen we richting elektrozaak voor een deftiger model. Hier zat een uitgebreide handleiding bij, en zelfs een kookboek om 'meer te halen uit je broodbakmachine'. Groot was onze verbazing dan ook dat in elk recept (letterlijk: élk recept) suiker werd toegevoegd. Toegegeven, suiker zorgt in samenwerking met je gist voor een ideale rijzing, maar het is zeker niet absoluut noodzakelijk! Je kan perfect een zeer lekker brood bakken zonder suiker.

We eten met z'n allen te veel suikers, we geven onze kinderen te veel suikers mee naar school. Daar zijn we het quasi allen wel over eens. Maar als we dan de stap zetten om het 'supermarktbrood met de vele klontjes suiker' aan de kant te schuiven, zouden we alsnog een lepel suiker bij in ons brood moeten doen. Te gek voor woorden!

Ons advies: de volgende keer dat je bakt, volg je netjes je recept, en laat gewoon categoriek de suiker eruit. Een eenvoudige stap in de goede richting!

Terugkomend op het programma Koppen willen we ook nog even enkele lunchboxideetjes meegeven. Het was inderdaad opvallend om het aantal witte boterhammen met confituur, choco of hagelslag te zien, aangevuld met wat koekjes, chips, enz.

De dochter des huizes eet meestal warm op school (ze is zo moe 's avonds dat boterhammetjes dan eenvoudiger zijn). Wanneer we wel boterhammetjes meegeven zijn dit alvast de regels:
  • Bruin brood
  • Hartig broodbeleg
  • Een dessertje: wat druifjes, kaasblokjes, schelletje boterhamworst,...
En onze kleine meid vindt dit prima! Het kan dus wel zeker.

Qua hoeveelheden moet je ook niet overdrijven. Wij kiezen voor Elise (3 jaar) voor drie snedes brood (ze eet er 2 à 3 op), en vullen een papieren cupcakevormpje met het dessertje. Aangevuld met een flesje water een prima lunch dus.

Wil je nog verder gaan, of heb je inspiratie nodig? Kijk dan eens op onze Pinterest pagina met lunchbox-ideetjes (met ook enkele glutenvrije en allergie-vriendelijke voorstellen).

Reacties