Kaasschotel

Met de feestdagen heb je soms een beetje te veel werk of te weinig tijd, en kan je wel al eens op zoek gaan naar eenvoudige of snelle gerechten. Een kaasschotel past daar perfect in. Op voorhand te maken, kan zowel in een menu (als hoofdgerecht, als dessert), maar ook op een buffet. En de variaties zijn eindeloos.

Maar hoe begin je nu aan het samenstellen van een kaasschotel?

Kies voor enkele verschillende kazen: een camembert of brie, een geitenkaas, een schimmelkaas en een harde kaas bijvoorbeeld. Liever enkele kwalitatief goede kazen, dan een heel gamma gelijkaardige mindere kazen.

Als je kaas als hoofdgerecht serveert, voorzie dan 200 à 250 g per persoon. Als afsluiter van de maaltijd rekent u ± 100 g per persoon.

Haal de kazen ongeveer 1 u. voor je ze opdient uit de verpakking/koeling. Op kamertemperatuur komt hun smaak het best tot uiting.

Bij de kazen kan je verschillende soorten noten, fruit, confituren, ... serveren.

Je kan je kaasschotel afwerken met verschillende soorten brood: notenbrood, stokbrood, rozijnenbrood, ... In deze periode kan je ook in alle supermarkten vijgen- of abrikozenbroodjes vinden (met gedroogde vruchten). Hiervan kan je een kleiner stukje serveren dat afsmaakt bij de kazen. Vaak zitten hier ook geen toegevoegde suikers in! 


Wij deden alvast een eerste test voor de feestdagen met een dessert-kaasbordje. Onze kazen:
  • Hennart Camembert met Calvados
  • Zoete Ambacht Gerijpt, een Twentse klaverkaas, smeuïg met een licht zoete toets en donkere korst
  • Blue Stilton, een blauwschimmelkaas die zacht van smaak is. De kaas heeft een BOB (Beschermde Oorsprongbenaming).
  • Pérail Pappilon, een zachte geitenkaas
Wij kozen hierbij voor wat nootjes, vijgenbrood met walnoten en een zelfgebakken meergranenbroodje.

De kazen die wij gebruikten zijn allen verkrijgbaar bij horecagroothandel Hanos, maar kan je vast ook in vele kaas-speciaalzaken vinden.

Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan en wil je gewoon je schotel op tafel kunnen plaatsen? Kijk dan eens rond in je lokale supermarkt. Wij kregen eerder deze week al meteen het water in de mond bij het zien van deze voorbeeldschotel bij Eurospar Diest. De hieronder afgebeelde schotel is een hoofdgerecht voor twee personen (8,99€/p.p.) en zeker een aanrader!


Frans-Belgische kazen:
  • Vieux Pané, Franse kaas met een dunne rode gewassen korst.
  • Père Joseph, Belgische typische abdijkaast (Zuid-West-Vlaanderen) met donkerbruine korst. De kaas heeft door de natuurlijke rijping een volle smaak en pittig aroma.
  • Brugge Broodje Apéro: Brugge Apero is, net zoals Brugs Broodje Classic, een broodkaas met een zachte, romige smaak en een gul karakter. Hij heeft een mooie witte natuurkorst. Aan dit Brugs Broodje werden mosterdzaadjes en fenegriekzaadjes toegevoegd die voor een vernieuwende smaakbeleving zorgen.
  • Brie, Franse schimmelkaas
  • Prestige de Bourgogne. Verse kaas op basis van gepasteuriseerde koemelk, verrijkt met room. 
Het geheel werd verder afgewerkt met vers en gedroogd fruit en noten.

Reacties

Populaire posts