Valentijn ~ Chocolade

Rond Valentijn krijg je in allerhande tijdschriften, brochures en winkels weer tips voor een romantisch Valentijnsmenu. Veelal gaat het om ingrediënten waaraan bepaalde eigenschappen worden toegekend en die aldus gekend zijn als afrodisiacum: oesters, chilipepertjes, ginseng, maar ook chocolade.

Chocolade is traditioneel een geschenk van de liefde, en wordt samen met de roos als één van de meest romantische cadeautjes gezien. Maar is het echt een afrodisiacum? Er is wat bewijs dat het antwoord mogelijk positief is.

Chocolade bevat drie substanties: cafeïne, theobromine en fenylethylamine die mogelijk bijdragen aan deze mythe.

  • Cafeïne is een stimulatiemiddel. 
  • Theobromine stimuleert de hartspier en het zenuwstelsel.
  • Fenylethylamine is een gemoedstoestand verbeteraar en wordt gezien als antidepressivum.

De combinatie van de drie geeft je wat meer energie, waardoor je hartslag omhoog gaat, en je een verliefdheidsgevoel zou krijgen.

We wilden dan toch wel enkele chocolades proberen, zo vlak voor Valentijn.

Als we dan eens een stukje chocolade eten, kiezen we zelf eerder voor een suikervrije Leonidas praline (mmmm de manon, of mmmm de pure met room....). Maar voor een echt stuk chocolade, opteren we eerder voor een plak zonder zoetstoffen en dus met gewone suikers. We kiezen dan wel een chocolade met minimaal 70% cacao. Door het sterke cacaopercentage krijg je een laag (althans lager) suikergehalte tot gevolg.

Delhaize bracht de afgelopen weken vier nieuwe chocolades op de markt in het gamma Taste of Inspirations (1,59 €). Met deze reeks wil Delhaize het accent leggen op kwaliteitschocolade uit verschillende werelddelen (Afrika, Zuidoost-Azië en Centraal- en Zuid-Amerika) en tonen dat niet enkel de variëteit van de cacaoboon de smaak van de chocolade beïnvloedt, maar ook de plaats waar ze is verbouwd.

Twee van deze chocolades passen in onze + 70% cacao-categorie, en werden dus aan een test onderworpen (ja, het leven van een blogger kan hard zijn ;-) ).

Onze favoriet? 'Oeganda' pure chocolade op basis van 80% cacao. Door zijn sterke cacaogehalte ook het laagste suikergehalte. Een heerlijk bittere en pure chocolade.

Jammer genoeg vaak net iets te bitter voor iemand die wel nog suikers kan eten. De wederhelft zag het dan ook niet zitten om mee te doen aan de test.

Delhaize beveelt hierbij een La Miranda Garnacha (7,85 €). Een Spaanse grenache, benaming Somontano. We gaven eerder al aan niet per definitie liefhebbers te zijn van Spaanse wijnen, maar werden toch heel erg verrast door deze aangename wijn. Lijkt ons ook uitermate geschikt bij rood vlees of een roast dinner.

De ietwat zachtere variant van de chocolades is 'Costa Rica' pure chocolade op basis van 71% cacao. Deze kon wel op goedkeuring rekenen van de echtgenoot. Voor mij al wat te zoet, maar een ideaal compromis voor het gemengde suikeretende - suikervrije koppel.

Reacties

Populaire posts