Stoofpotje van lamsvlees en witte bonen
Onderstaand blogbericht verscheen eerder in de nieuwsbrief van Tineke's Cucina. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan steeds via de website of door een mailtje te sturen aan info@tinekescucina.be
Stoofpotje
Laatst liepen we in een niet nader genoemde supermarkt en tussen de "gele etiketten-kortingen" lag een pakje lamsragout te schreuwen om meegenomen te worden. Meegenomen dan maar en een weekje of twee in de diepvries geplaatst. Met het natte en grijze weer van het afgelopen weekend hadden we echter wel eens zin in een stoofpotje. Op naar de groentekraam voor wat bijkomende ingrediënten en aan de slag! Het resultaat was een heerlijk, traag gegaard stoofpotje.
De voorbereiding neemt amper 20 minuten in beslag, maar je dient wel te rekenen op pakweg 3 uur bereidingstijd.
Ingrediënten
- 500 gram lamsragout
- 225 gram witte bonen
- 3 wortelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 1 takje kers-trostomaatjes
- 1 liter lams- of rundsbouillon
Bereidingswijze
De witte bonen laat
je enkele uren weken in koud water. Heb je gedroogde exemplaren uit de
supermarkt, laat ze dan een nachtje weken.
Verwarm de oven
voor op 140°C.
Snipper de ui en
knoflook fijn, schil de wortelen en snij ze in blokjes.
Snij het lamsvlees
eventueel in kleinere blokken. Verhit olijfolie in een cocotte (of andere
ovenbestendige kookpot) en bak er de stukjes lamsvlees in tot ze bruin zien.
Schep ze uit de pot.
Fruit de ui en knoflook
op een matig vuurtje in de cocotte. Voeg de wortelen en het vlees toe. Kruid
stevig met peper en zout en voeg de laurier en tijm toe. Bestrooi met de bloem
en bak dit even mee. Overgiet met de bouillon. Voeg de uitgelekte bonen toe,
dek de pot af en zet in de voorverwarmde oven.
Zet het geheel 1,5
uur in de oven.
Voeg dan de
kerstomaatjes toe. Laat nog 1 uur in de oven verder stoven.
Wij serveerden het
gerecht met een eenvoudige couscous en flatbreads (waarvan je het recept
hieronder kan vinden).
Flatbreads
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 1/2 tl zout
- 1 el bakpoeder
- 1/2 tl Provençaalse kruiden
- 3 el olijfolie
Bereidingswijze
Meng de bloem, het
zout, bakpoeder en de kruiden met de olijfolie en het water in de keukenrobot
tot een geheel. Laat vervolgens nog een dikke vijf minuten verder kneden. Laat
het deeg een kwartiertje rusten.
Vorm balletjes van
het deeg (een zestal), druk ze plat tot een dikke pannekoek (1 cm ongeveer).
Bak op een matig vuur in een antikleefpan (enkele minuten aan elke zijde).
Reacties
Een reactie posten