Stoofpotje van lamsvlees en witte bonen


Onderstaand blogbericht verscheen eerder in de nieuwsbrief van Tineke's Cucina. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan steeds via de website of door een mailtje te sturen aan info@tinekescucina.be


Stoofpotje

Laatst liepen we in een niet nader genoemde supermarkt en tussen de "gele etiketten-kortingen" lag een pakje lamsragout te schreuwen om meegenomen te worden. Meegenomen dan maar en een weekje of twee in de diepvries geplaatst. Met het natte en grijze weer van het afgelopen weekend hadden we echter wel eens zin in een stoofpotje. Op naar de groentekraam voor wat bijkomende ingrediënten en aan de slag! Het resultaat was een heerlijk, traag gegaard stoofpotje.

De voorbereiding neemt amper 20 minuten in beslag, maar je dient wel te rekenen op pakweg 3 uur bereidingstijd.



 Ingrediënten
  • 500 gram lamsragout
  • 225 gram witte bonen
  • 3 wortelen
  • 1 ui 
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje kers-trostomaatjes
  • 1 liter lams- of rundsbouillon

Bereidingswijze

De witte bonen laat je enkele uren weken in koud water. Heb je gedroogde exemplaren uit de supermarkt, laat ze dan een nachtje weken.

Verwarm de oven voor op 140°C.

Snipper de ui en knoflook fijn, schil de wortelen en snij ze in blokjes.

Snij het lamsvlees eventueel in kleinere blokken. Verhit olijfolie in een cocotte (of andere ovenbestendige kookpot) en bak er de stukjes lamsvlees in tot ze bruin zien. Schep ze uit de pot.

Fruit de ui en knoflook op een matig vuurtje in de cocotte. Voeg de wortelen en het vlees toe. Kruid stevig met peper en zout en voeg de laurier en tijm toe. Bestrooi met de bloem en bak dit even mee. Overgiet met de bouillon. Voeg de uitgelekte bonen toe, dek de pot af en zet in de voorverwarmde oven.

Zet het geheel 1,5 uur in de oven.

Voeg dan de kerstomaatjes toe. Laat nog 1 uur in de oven verder stoven.

Wij serveerden het gerecht met een eenvoudige couscous en flatbreads (waarvan je het recept hieronder kan vinden).

Flatbreads

Ingrediënten
  • 300 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 el bakpoeder
  • 1/2 tl Provençaalse kruiden
  • 3 el olijfolie

Bereidingswijze

Meng de bloem, het zout, bakpoeder en de kruiden met de olijfolie en het water in de keukenrobot tot een geheel. Laat vervolgens nog een dikke vijf minuten verder kneden. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

Vorm balletjes van het deeg (een zestal), druk ze plat tot een dikke pannekoek (1 cm ongeveer). Bak op een matig vuur in een antikleefpan (enkele minuten aan elke zijde).

Reacties