Halloween basics: pompoenpuree

Je wordt dezer dagen met de pompoenen om de oren geslagen. En zeg nu zelf, 0,99 €/kg is toch een geweldige deal.

Nu heb je echter voor heel wat recepten (pompoentaart, pompoencrème, muffins, ...) een puree van pompoen nodig en geen stukken pompoen. Je kan deze in sommige winkels in blik kopen, maar dat is al wat duurder dan de verse variant, en soms zit hier zelfs suiker in! En dat, terwijl het o zo makkelijk zelf te maken is.

Je kan pompoenpuree maken door stukken pompoen te roosteren in de oven (deze methode gebruikte ik bijvoorbeeld in de ravioli met pompoen die eerder op de blog verscheen). Voor desserten vind ik de onderstaande methode echter geschikter. De stukken pompoen worden in de snelkookpan in korte tijd gaargestoomd en je kan ze nadien invriezen. De puree bevat geen enkele toevoeging dan louter pompoen, en door de korte bewerktijd blijven de pure smaken volledig bewaard.

Om eens een keertje op een andere manier te werk te gaan, krijg je hieronder stap per stap, met foto's een beeld van hoe je te werk moet gaan.

De basis voor je pompoenpuree: een niet al te grote pompoen en een snelkookpan. Ikzelf ben sinds een weekje de trotse bezitter van een lekker ouderwetse Seb snelkookpan, en gebruikte dit recept om de pot eens uit te testen ;-)


Doe de steel van de pompoen, en snij hem in handelbare stukken. Verwijder met een lepel de zaadjes en zaadlijsten. Gooi de zaadjes liefst niet weg, je kan hier een eenvoudige snack mee maken (zie hieronder).


Doe de stukken pompoen in het mandje van de snelkookpan. Giet een bodempje water in de pot, zet er het mandje in (op een verhoogje of op de pootjes van het mandje), sluit de pan en zet op het vuur.


Wanneer de pot begint te stomen, dien je een kooktijd van 5 minuten aan te houden. Haal daarna de snelkookpan van het vuur en je zal zien dat je pompoen reeds zacht geworden is.


Vervolgens pel je de schil van het vruchtvlees. Dit gaat heel eenvoudig.


Als je een foodprocessor hebt, kan je de stukken pompoen hier in doen en tot een puree malen. Ikzelf bleef bij de 'ouderwetse' stijl en pureerde door alles door de passe-vite (roerzeef) te draaien.Extraatje: geroosterde pompoenpitten

Voor een eenvoudige suikervrije snack, kan je de pompoenpitten roosteren. Hiervoor haal je de zaadjes uit de zaadlijsten. Spoel ze niet af, maar wrijf ze schoon met een stuk keukenpapier.

Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat gedurende 10-20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.


Reacties

  1. Bij mij lukte het helemaal niet met dat stomen en stoven in de snelkookpan dus heb ik de pompoen maar gewoon gekookt in de snelkookpan. Maar bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 5 minuten in magnetron is vaak al genoeg, uiteraard afhankelijk van grootte van de pompoen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten