dinsdag 1 mei 2012

's Werelds 50 beste restaurants

Het beste restaurant ter wereld staat volgens het magazine Restaurant Magazine nog steeds in Kopenhagen: Noma heeft maandagavond voor het derde jaar op rij de titel weggekaapt. Peter Goossens gaat met het Hof Van Cleve in vrije val van de 15e naar de 42e plaats. Sergio Herman daalt met Oud Sluis in de rangschikking van 17 naar 21.

Zes van de vijftig beste restaurants zijn gevestigd in Aziƫ, vier ervan in Zuid-Amerika. Het enige Afrikaanse restaurant dat vorig jaar de lijst nog haalde, het Zuid-Afrikaanse Le Quartier Francais van de Nederlandse kok Margot Janse, is er dit jaar van verdwenen. De Verenigde Staten hebben dit jaar acht restaurants in de lijst. Het hoogst geplaatste is het New Yorkse Per Se, dat eigendom is van de legendarische chef Thomas Keller. Die laatste kreeg bovendien de Lifetime Achievement Award.

De top 10:
  1. Noma
  2. El Cellar de Can Roca
  3. Mugaritz San Sebastian
  4. D.O.M.
  5. Osteria Francescana
  6. Per Se
  7. Alinea
  8. Arzak
  9. Dinner by Heston Blumenthal
  10. Eleven Madison Park
Toch nog een beetje goed nieuws voor de Belgische fans van topkeukens: de 26-jarige souschef van Noma, Kempenaar Yannick Van Aeken, start bovendien binnenkort een zaak in Antwerpen, samen met zijn Ierse vriendin.
In de uitgebreide lijst van de 100 beste restaurants ter wereld staan twee Belgische restaurants. Opvallende nieuwkomer is In De Wulf, het restaurant van "Flemish Foodie" Kobe Desramaults in Dranouter. In De Wulf komt binnen op de 92ste plaats. Het restaurant van de jonge dertiger Desramaults heeft ook een Michelinster. In De Wulf vervangt in de lijst het Brugse restaurant De Karmeliet van Geert Van Hecke. Dat stond vorig jaar nog op nummer 54, maar is dit jaar verdwenen uit de top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten