's Werelds 50 beste restaurants
Het
beste restaurant ter wereld staat volgens het magazine Restaurant Magazine
nog steeds in Kopenhagen: Noma heeft maandagavond voor het derde jaar op rij de
titel weggekaapt. Peter Goossens gaat met het Hof Van Cleve in vrije val van de
15e naar de 42e plaats. Sergio Herman daalt met Oud Sluis in de rangschikking
van 17 naar 21.
Zes
van de vijftig beste restaurants zijn gevestigd in Azië, vier ervan in
Zuid-Amerika. Het enige Afrikaanse restaurant dat vorig jaar de lijst nog
haalde, het Zuid-Afrikaanse Le Quartier Francais van de Nederlandse kok Margot
Janse, is er dit jaar van verdwenen. De Verenigde Staten hebben dit jaar acht
restaurants in de lijst. Het hoogst geplaatste is het New Yorkse Per Se, dat
eigendom is van de legendarische chef Thomas Keller. Die laatste kreeg
bovendien de Lifetime Achievement Award.
De top 10:
- Noma
- El Cellar de Can Roca
- Mugaritz San Sebastian
- D.O.M.
- Osteria Francescana
- Per Se
- Alinea
- Arzak
- Dinner by Heston Blumenthal
- Eleven Madison Park
Toch
nog een beetje goed nieuws voor de Belgische fans van topkeukens: de 26-jarige
souschef van Noma, Kempenaar Yannick Van Aeken, start bovendien binnenkort een
zaak in Antwerpen, samen met zijn Ierse vriendin.
In
de uitgebreide lijst van de 100 beste restaurants ter wereld staan twee
Belgische restaurants. Opvallende nieuwkomer is In De Wulf, het restaurant van
"Flemish Foodie" Kobe Desramaults in Dranouter. In De Wulf komt
binnen op de 92ste plaats. Het restaurant van de jonge dertiger Desramaults
heeft ook een Michelinster. In De Wulf vervangt in de lijst het Brugse
restaurant De Karmeliet van Geert Van Hecke. Dat stond vorig jaar nog op nummer
54, maar is dit jaar verdwenen uit de top 100.
Reacties
Een reactie posten