dinsdag 9 december 2014

Feestelijke zalmterrine

Geraak je op volle toeren voor de feestdagen? Wij alvast wel! Hapjes worden uitgetest, menu's gepland, en onze workshop kerstgebak volgt later deze week. We raken al helemaal in de kerstsfeer.

Eén van de recepten die op mijn verlanglijstje stonden was een zalmterrine. Ik vind dat er altijd zo mooi uit zien, maar vaak (al te vaak) smaakt het zo flets en flauw. Daar moet een oplossing voor zijn. En we hebben ze gevonden in dit feestelijke recept. Mits het gebruik van light-kaas, valt het ook qua calorieën nog wel mee, wat toch een meevaller is tussen al de 'zware' eindejaarsrecepten.

Een feestelijke zalmterrine dus, die je niet alleen kan inpassen in je feestmenu, maar die ook prima past op een buffet. 


Jammer genoeg vergat ik een foto te nemen van de doorsnede (honger!), ook binnenin geeft het een leuk effect met een rijtje groene asperges.

Ingrediënten
  • 200 gram verse zalmfilet
  • 10 à 12 groene asperges
  • 350 gram gerookte zalm (sneetjes)
  • 250 gram Philadelphia light
  • 50 gram zachte boter
  • 1 el bieslook
  • 2 el versgeperst citroensap
  • peper en zout
  • serveren: waterkers en citroen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid je zalmfilet met peper en zout. 

Neem een vel aluminiumfolie. Bestrijk het met olijfolie en leg er de gekruide zalmfilet op. Maak een pakketje en zet 15 minuten in de oven.

Haal de gare zalm uit de oven en laat afkoelen.

Snij het houterige uiteinde van de asperges en stoom ze gaar.
Je kan de asperges ook koken, maar let er op dat je ze nadien zeer goed droogt. Te veel water gaat je terrine lopend maken.

Neem je terrinevorm en vet in met boter. Doe er een dubbele laag plasticfolie in. Laat de folie afhangen om straks je terrine 'in te pakken'.

Beleg de folie met plakjes zalm, zorg dat er wat van de zalm overhangt om straks de onderkant te vormen. Het oog wil ook wat, dus denk eraan om één groter stuk zalm te gebruiken voor de bodem. Dit wordt straks de bovenkant.

Voor het bekleden van de terrinevorm ga je ongeveer 1/3 van de zalm nodig hebben.

De overige gerookte zalm doe je samen met de gegaarde verse zalm, Philadelphia, zachte boter, bieslook en citroensap in de blender. Maal tot een fijne massa. Kruid flink bij met peper en zout.

Doe de helft van de zalmmousse in de terrinevorm. Bedek met een laagje asperges. Leg de asperges netjes naast elkaar, zorg dat er geen open ruimtes zijn. Eindig met de rest van de zalmmouse.

Dek de mousse af met de overhangende gerookte zalm. 

Pak strak in met de afhangende plasticfolie.

Laat een nachtje opstijven in de koelkast.

Is het je niet helemaal duidelijk? De Britse krant The Guardian geeft je een stap-voor-stap fotoreeks voor het opbouwen van een terrine. Je kan deze hier bekijken.

Om te serveren werk je af met schijfjes citroen en waterkers.

Lekker met een stukje knapperig stokbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten