donderdag 4 december 2014

Delhaize Kookateliers en Feestdiner

Afgelopen dinsdag was ik samen met een aantal andere foodbloggers en journalisten uitgenodigd door Delhaize om deel te nemen aan hun Kookateliers en Feestdiner in het Atelier Yves Mattagne (Tour & Taxis).

Het event werd ingericht om de producten voor de eindejaarsfeesten in de kijker te zetten. Ik ging dan ook op pad, met camera in de aanslag, om jullie alvast mijn indrukken en aanbevelingen door te geven.

In dit artikel kan je dan ook alvast een overzicht vinden van de voor mij leukste producten die werden voorgesteld. Later deze maand ga ik zelf nog aan de slag met de producten om nog enkele leuke tips voor de feestdagen mee te geven.

Een mooi locatie, een leuke sfeer en een heleboel fantastische producten zorgden voor een fijne middag/avond.

Ik koos om deel te nemen aan drie ateliers: cocktails, voorgerechten en sushi.

We gingen van start met cocktails onder leiding van Manuel Wouters. Hij serveerde achtereenvolgens een Chanel N°4, Aviation en Elderflower Power. Soms wat zoete drankjes (met siropen van Monin), maar ook met enkele aangename dranken die wel kunnen passen in een suikervrij menu. De Duval Leroy Brut Champagne was hier zeer lekker.

De geïnteresseerden kunnen de recepten voor de cocktails terugvinden in de december-editie van het Delhaize Magazine.

Delhaize werkte ook samen met Filliers en Manuel Wouters aan een gin. De B Gin Barrel Aged rijpt, zoals de naam al aangeeft, op eiken vaten en dankt daaraan zijn mooie tint en zijn zachte, rijke vanillesmaak. Om puur te drinken met ijs of sodawater, of in combinatie met een zuivere, niet te zoete tonic.Bij een aperitief horen uiteraard de nodige hapjes. Vervolg van het eerste atelier waren dan ook enkel eenvoudige aperitiefhapjes o.l.v. Christer Elfving.

Hier werden een aantal van de nieuwe producten in de kijker gezet. Zo onder meer een trio van fruitkaviaar. Een innovatie van de moleculaire keuken, volledig natuurlijk en bereid door Christer Elfving. Door algenextracten aan verse vruchtensappen toe te voegen, worden er kleine kaviaarbolletjes gevormd die prima te gebruiken zijn in hapjes of dranken. Jammer genoeg zijn de bolletjes niet geheel suikervrij, dus toch even rekening mee houden indien je deze als garnituur zou gebruiken!


De verrassing was echter 'Nduja di Calabria, een pittige peperoncino. Heerlijk om een stukje getoast stokbrood, in combinatie met wat mozzarella di buffala. Een eenvoudig hapje met pit.Bij de voorgerechten werden twee verschillende invalshoeken uitgekozen. Langs de ene kant werd gewerkt met exotische vruchten, langs de andere kant met zeevruchten.

De verrassing van de dag, en een ingrediënt dat wij zeker nog zullen gebruiken in onze eindejaarsrecepten waren "limoenvingers". De kleine vingervormige vruchtjes worden doorgesneden, waarna je doorschijnende frisse bolletjes eruit kan knijpen. Een prima en lekker natuurlijk ingrediënt om je gerechten mee af te werken.Na de exotische vruchten trokken we richting zeevruchten, waar Jeroen De Pauw kookte met verse coquilles, oesters en scheermessen.


Als laatste volgde tevens een sushi workshop, waar we zelf de handen uit de mouwen mochten steken. Delhaize heeft in een aantal winkels verse sushibars ingericht, en met deze producten werd dan ook gewerkt. De sushistanden worden uitgebaat door Sushi Gourmet en het was meteen overduidelijk dat zij hun vak zeer goed kennen. Prima kwaliteit en smaak.

Sushistanden kan je vinden in o.a. de winkels van Wilrijk, Wondelgem, Heverlee, Hasselt en Deinze.Geen opmerkingen:

Een reactie posten