dinsdag 2 september 2014

Slaatje met Durondeau en Manchego

Je hebt er vast al wel van gehoord: als tegenreactie op de afgekondigde Europese Sancties, voert Rusland een invoerverbod in voor bepaalde producten. Eén van deze zijn de Limburgse peren.

Her en der zie je acties op gang komen, en onder #SHAREaPEAR kan je op Twitter je steun betuigen aan de perentelers.


Bij Streekmarkt.be gaan ze een stapje verder. Samen met de fruittelers worden kistjes peren verkocht aan een aantrekkelijke prijs. Je kiest de perensoorten die je wil ontvangen en enkele dagen later wordt je kistje bij je thuis bezorgd.

Wij mochten de afgelopen week al smullen en konden dus zelf vaststellen dat er heel wat lekkers tussen zit. Bestel dus zeker tijdig je kistje peren!

Zelf ontvingen we een mengeling van Durondeau, Conférence, Doyenné du Comice, Beurre Alexandre Lucas en sterappeltjes. Heerlijk en lokaal seizoensfruit, wat wil een mens nog meer?


We gingen dan ook aan de slag met onze levering en creëerden enkele recepten in het thema 'peer', gaande van hapje tot dessert. Je kan deze week dagelijks (dinsdag t.e.m. vrijdag) een recept vinden op de blog, met één van deze perensoorten.

Als extraatje zullen Streekmarkt.be en Tineke's Cucina één doos peren schenken aan één van onze lezers. Wil jij kans maken op het kistje peren? Stuur ons jouw suikervrije recept waarin peren een rol spelen. Het beste recept wordt volgende maand vermeld in onze nieuwsbrief en de kok ontvangt een doos peren.

Je kan je recept insturen per mail naar info@tinekescucina.be vóór 20/9. Graag tevens je naam en postadres vermelden.

Als eerste gerecht kiezen we voor een fris slaatje met Durondeau peer, manchego kaas en prosciutto.
Wij serveerden dit in kleine glaasjes als aperitiefhapje, maar je kan dit evenzeer als een volwaardige salade serveren.

Waarom de Durondeau peer? Dit is een zongekleurde harde maar toch sappige peer. De Durondeau moet koel bewaard worden en wordt best gegeten als ze nog hard is. De authentieke smaak zal u verrassen, waardoor ze bij kenners als dé smakelijkste peer wordt beschouwd. Fijngesnipperde Durondeau is fris en zeer lekker in uw salades.

Ingrediënten

  • Gemengde jonge sla
  • Eén Durondeau peer
  • Wat pecannoten
  • 4 sneetjes Manchego (wat dikker gesneden) of wat blokjes Manchego
  • 4 grissini
  • 2 sneden prosciutto
  • olijfolie/balsamico


Bereidingswijze

Hak de pecannoten grof in stukjes.
Meng de sla met de noten. Breng op smaak met olijfolie en balsamico-azijn.

Schil de peer en snij in schijfjes.
Halveer de sneden prosciutto en omwikkel elke grissini met wat van de ham.

Verdeel het sla-notenmengsel over je schaaltjes. Strooi er wat stukjes peer op.

Werk af met de kaas en een grissini.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen