zondag 21 oktober 2012

Suikervrije Whoopie Pies

Een Whoopie Pie bestaat uit twee kleine cakejes, in de vorm van een koekje, met een vulling ertussen. Het lijkt wat op een combinatie van een macaron en een cupcake. Ze zijn vaak enorm zoet, maar toch zo schattig ;-)


We wilden ons dan wel eens wagen aan een suikervrije variant. Hieronder kan je een recept vinden voor de klassieke chocoladewhoopie met roomkaasvulling. Bij het omzetten hebben we het gehalte aan zoetigheid in het totale recept drastisch verlaagd. Indien je niet gewend bent van suiker te eten, was zelfs de zoetstofversie véél te zoet om binnen te krijgen. Het leuke van dit recept (althans de vulling) is dus wel dat je hier zelf wat mee kan spelen: meer of minder zoetstof, het lukt wel om de vulling vast te krijgen door het gebruik van de boter!

En nog een klein weetje voor we beginnen aan de koekjes: Whoopie Pies zijn ook wel gekend onder de bijnaam BFO, Big Fat Oreo.

Ingrediënten

Voor de gebakjes
  • 220 gram bloem
  • 135 gram ongezoet cacaopoeder
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 120 gram ongezouten boter
  • 90 gram tagatesse
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 240 ml melk

Voor de vulling:
  • 120 gram tagatesse
  • 100 gram goede boter
  • 225 gram Philadelphia
  • 1 tl vanille extract

Bereidingswijze

Klop de boter zacht met de zoetstof. Voeg het ei en de vanille toe en klop nog wat verder.

Meng de overige droge ingrediënten. Voeg de helft van dit mengsel en de helft van de melk toe aan het botermengsel. Klop verder. Voeg stilaan de rest toe en klop tot een geheel.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het deeg in een spuitzak en spuit rondjes op de bakplaat. Let op dat ze niet te kort op elkaar komen (en maak ze niet te groot), ze zetten tijdens het bakken nog flink uit!

Bak ze een tiental minuten in een op 190°C voorverwarmde oven en laat voldoende afkoelen.

Voor de vulling klop je alle ingrediënten tot een geheel. Doe de vulling in een spuitzak en spuit een rondje van dit mengsel op de onderkant van een koekje, kleef er een tweede koekje tegen.

Laat de koekjes voor het serveren zeker nog opstijven in de koelkast.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen