zondag 6 mei 2012

Streekproducten & Stevia

In de nieuwsbrief van de maand mei hebben we een artikel geschreven over streekmarkt.be, een nieuwe webshop waarin je allerhande streekproducten online kan bestellen. Hieronder hernemen we kort het artikel met het uitgewerkte recept voor jamkoekjes.

Op 1 mei gingen we ook een kijkje nemen op de Radio 2 Tuindag in Bokrijk. Naast een enorm aanbod aan bloemen en planten konden we tot onze vreugde ook stevia-plantjes terugvinden. Kwekerij Sanguisorba uit Ranst stond op de plantenmarkt met een reeks prachtige plantjes.

Sanguisorba is een kleinschalige kwekerij die gespecialiseerd is in het kweken van kruiden, wilde planten en vergeten groenten. Hun opzet bestaat erin om historische gewassen terug onder de mensen te brengen, daar deze een schat aan voedings- en medicinale stoffen bevatten. Tevens zijn ze steeds op zoek naar nieuwe gewassen. Ze kweken en verkopen dan ook minder commerciële planten, die elders moeilijk te vinden zijn, waaronder dus stevia.


Tussen de 200 standen kon je hier en daar ook enkele standjes met verwerkte producten vinden. Zo ook Fancy Fruit uit Borgloon met o.a. heerlijke vruchtensappen van Verhofstede en siropen van Vrolingen en Borgloon (ook zonder toegevoegde suikers). Je kon er onder meer genieten van een suiker- en alcoholvrije berry bowl.


Voor de berry bowl snij je appel in fijne stukjes. Je overgiet met een fles vruchtensap van Verhofstede en laat dit een nachtje trekken. Voor het serveren doe je ander fruit bij in de bowl (vb. blauwe bessen, druiven, aardbeien). In de bowl doe je tevens een bevroren blok van het vruchtensap. Zo blijft de bowl koud tijdens je feestje en krijg je geen waterige oplossing door toevoeging van gewone ijsblokjes. Heerlijk!

Op 8 juli organiseren zij trouwens opnieuw de Dag van de Kers in het Kasteel van Rijkel te Borgloon. Met rondleidingen in het fructuarium, een fruitwandeling, tentoonstellingen en allerhande gastronomische standjes is dit vast en zeker een aanrader!

 
We begonnen deze blog met de vermelding van de webshop streekmarkt. Tijdens de paasvakantie startte Bert Vissers met een nieuw project Streekmarkt.be, waarbij je online pure streekproducten zonder kunstmatige toevoegingen kan kopen. Eerlijke producten, die op kleinere schaal geproduceerd worden en waarvoor je normaal ‘tot bij de boer’ moet gaan, kan je vanaf nu eenvoudig online bestellen.
Streekmarkt werkt bovendien volgens de regels van de fair trade. Alle leveranciers (intussen reeds een twintigtal, en het aantal groeit wekelijks) moeten respect hebben voor de natuur, het milieu en dierenwelzijn. Streekmarkt draagt ambachtelijke bereidingen een warm hart toe omdat pure smaken geen chemische additieven nodig hebben.
Wij zijn ook fan van streekproducten en proberen deze dan ook regelmatig te verwerken in gerechten. We zijn dan ook opgetogen om te zien dat vb. Stroop van Vrolingen, Jam Jam Konfituren en Blueberry Fields reeds opgenomen zijn in het verkrijgbare gamma.
We kunnen dit soort projecten alleen maar toejuichen!

Naast de aparte producten zijn er ook geschenkmanden te verkrijgen, met momenteel een apart luik voor moederdagcadeaus. Heel leuk is ook de “proefbox”, een selectie uit het gamma van streekmarkt.be waarmee je heel wat producten eens kan uittesten.
Er werd ons ook gevraagd om een gerecht te ontwikkelen waarbij één van de suikervrije producten die verkrijgbaar zijn via Streekmarkt.be gebruikt werd. Ons oog viel hierbij op de producten van Fruitdomein Truilingen. Fruitdomein Truilingen is de thuisbasis van een jong en dynamisch familiebedrijf, gelegen in hartje Haspengouw. Het in 1978 opgerichte fruitbedrijf, staat in voor de milieubewuste teelt van 25 hectare appelen en peren. Sedert 2007 bedachten zij PIPO Appelsap. Vers geperst en verkrijgbaar in verschillende smaken, zonder toevoeging van suikers, kleurstoffen & bewaarmiddelen. Daarnaast worden er ambachtelijke producten gemaakt als confituren en geleien maar ook vliersiroop behoort tot het gamma. Ons oog viel echter op een suikervrije braambessengelei met de vermelding “zeer lichtjes gezoet met stevia”. 98% puur fruit, een gelei in plaats van een traditionele confituur en als zoetstof stevia… onze interesse was gewekt!

Een leuke verpakking, en ook de smaak van de gelei zelf zat goed. Pure fruitsmaak, helder van kleur en helemaal geen bitter stevia-smaakje. We gingen hiermee aan de slag om een tot een suikervrij jamkoekje gezoet met stevia te komen.
Bakken met stevia is zoals eerder al aangegeven geen sinecure. Je moet er toch wel op letten dat je verhoudingen goed zitten om geen droog, bitter resultaat te krijgen. Bijkomend punt is dat gebak met stevia gezoet onregelmatig rijst. Maar het lukt zeker wel!

Ingrediënten
  • 200 gram goede zoutloze boter
  • 520 gram bloem
  • 28 gram PureVia Steviapoeder
  • 100 ml melk
  • 1 ei
  • 1,5 el bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • Truilingen suikervrije braambessengelei
 
Hoe ga je te werk?

Klop de boter zacht met de zoetstof. Voeg de bloem toe en meng tot een korrelig geheel. Klop het ei los met de melk. Voeg dit toe aan het bloem-en-boter-mengsel. Voeg er het bakpoeder en vanille-extract aan toe.
Vorm een bal van het deeg en leg dit een uurtje in de koelkast. Op die manier kan het deeg wat opstijven (je gebruikt veel boter en wil dit makkelijk kunnen bewerken).
Rol het deeg heel dun uit. Maak je geen zorgen om te dun te gaan, tijdens het bakken zal het koekje rijzen. Steek er vormpjes uit en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Maak in elk koekje een kuiltje in het midden en doe hierin een lepeltje braambessengelei.
Bak de koekjes gedurende 10 à 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Haal ze uit de oven en doe onmiddellijk nog wat extra gelei in het midden van het koekje. Je krijgt een mooi glanzend effect hierdoor.

Nuttige adressen:
Sanguisorba
Broechemlei nr. 95
2520 Ranst

Streekmarkt.be
Dulgaardstraat 26
3740 Bilzen

Verhofstede Fruitsappen

Nieuwe Baan 15  
9160 Eksaarde - Lokeren 

www.fruitsappen-verhofstede.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten