Crèmebrioches

Gisteren zat het frustratieniveau erg hoog, en moest ik dat even van me afzetten. Ik ga dan al vaak aan de slag in de keuken, niets beters om het hoofd leeg te maken. Ik had geen zin om naar de winkel te lopen, dus ging aan de slag met ingrediënten die nog in huis lagen, en kwam uit bij deze klassieke crèmebrioches.


Ingrediënten
  • 375 gram witte tarwebloem
  • 125 gram mix voor zachte luxe*
  • 200 ml water
  • 500 ml melk
  • 50 gram vanillepudding (Imperial)
  • 25 gram Purevia Steviapoeder
  • 1 ei 
  • 1 eierdooier
  • 4 el amandelschaafsel
De mix voor zachte luxe koop ik bij Bakbenodigdheden Marc en Erna. Let op, dit is geen all-in mix, je voegt hier nog gewone bloem bij. Mocht je dit niet vinden kan je altijd kiezen voor een all-in mix voor brioche, luxebrood of sandwiches.

Bereidingswijze

Maak eerst de briochebroodjes. Ik meng de bloem, de mix voor luxe en het water en kneed dit tot een soepel deeg (10 minuutjes in de Kitchenaid). Ook wanneer je met andere deeg werkt ga je gewoon het deeg en de andere benodigde ingrediënten samenvoegen en goed kneden.

Laat het deeg 15 minuten rusten.

Verdeel het deeg in bolletjes van 50 gram. 

Klop de eierdooier los met een lepeltje water. Bestrijk hiermee elk bolletje (= doreren) en dompel de bolletjes in het amandelschaafsel.

Zet de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat zo 60 minuten rijzen. Je gaat deze bolletjes tijdens het rijzen niet afdekken omdat ze al gedoreerd zijn (dat gaat plakken).

Maak intussen de patisseriecrème. Klop hiervoor het volledige ei los met de vanillepudding en de helft van de zoetstof.

Verwarm de melk met de rest van de zoetstof. Voeg een beetje warme melk bij het eimengsel en klop los. Voeg het geheel bij de melk en roer goed, breng nog even aan de kook om de pudding goed te laten indikken.

Doe de pudding in een schaal, dek af met plastic folie en laat afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven op 250°C. Bak de broodjes gedurende 8 a 9 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Snij de afgekoelde brioches doormidden, vul een spuitzak met de patisseriecrème en vul de broodjes met crème.

Smakelijk!

Reacties