Feestelijke bijgerechten

 De advent is reeds begonnen, en dan begint ook de planning naar de feestmenu's. Ik vind het altijd wel wat moeilijk om de gepaste bijgerechten te serveren. Niets te overheersend, en zeker niets waar ik veel tijd en energie moet insteken. Tijdens een feestje wil ik liever gezellig samen zijn, dan staan te sloven in de keuken.

De voorbije weken ging ik al wat testen met spruitjes, verschillende kleuren wortelen en aardappelen. Gaande van eenvoudig geroosterde wortelen, tot pommes Anna en in honing geroosterde worteltjes met krokante spekjes... Allerlei varianten met eenvoudige, lokale producten. 

Geroosterde wortelen en rapen

Een klassiek bijgerecht, dat ik regelmatig op tafel zet. Maak je groenten schooon (oranje, gele, paarse wortelen, pastinaak, rapen, enz), snij ze in stukken en meng met olijfolie, peper en zout. 

Doe de groenten in een ovenschaal en rooster ze gedurende 25 à 30 minuten.

Geglaceerde wortelen met krokante spekjes

Mag het toch wat meer zijn? Dan is dit bijgerecht ideaal! 

Ingrediënten

 • 500 gram verschillende kleuren wortelen (geel, paars, oranje)
 • 2 el honing
 • 2 el witte balsamico-azijn
 • 1 el olijfolie
 • tijm
 • peper en zout
 • 3 sneetjes ontbijtspek
Bereidingswijze

Maak de wortelen schoon.

Zijn je wortelen fijn genoeg, dan kan je ze in zijn geheel bereiden. Ik had echter te dikke wortelen (de oranje wortelen kwamen nog uit eigen tuin, en waren een dikke variëteit), dus sneed alles in gelijke stukken.

Meng de olijfolie met balsamico-azijn en honing. Verspreid over de wortelen.
Kruid met peper, zout en tijm.

Spreid de wortelen over een bakplaat en rooster gedurende 25 à 30 minuten. Let op, als je de wortelen in zijn geheel gaat roosteren kan dit wat langer duren.


Bak intussen de spekrepen krokant. Laat afkoelen op een velletje keukenrol (zo wordt al het vet opgeslorpt). Snij de spekreepjes in kleine stukjes.

Serveer de wortelen met de crunchy spekjes.

Pommes Anna

Pommes Anna is een klassiek gerecht  waarbij dunne aardappelschijfjes worden gebakken in veel (geklaarde) boter en een snufje zout. 

Ingrediënten
 • Vastkokende aardappelen
 • Zoutloze boter (of geklaarde boter)
 • zout, peper
 • tijm
Bereidingswijze

Eerst moet je de boter klaren. Smelt de boter op een zacht vuurtje en schep het schuim er af.

Schil de aardappelen en snij ze fijn. Dit kan met de hand, of met een mandoline.

Er bestaan speciale pannen om pommes Anna te bereiden (Mauviel), maar ik kies gewoon voor een ovenvaste klassieke pan.

Vet de pan in met een laagje geklaarde boter. 

Leg dakpansgewijs een laagje aardappelen in de pan. Besprenkel met geklaarde boter, kruid met peper, zout en tijm. Herhaal dit opnieuw tot de aardappelen op zijn. Zorg dat je minimaal 4 a 5 lagen aardappelen hebt.

Tip: Zorg dat de onderste laag aardappelen de 'mooiste' schijfjes bevat. Dit wordt namelijk je bovenste laag van het gerecht.

Verwarm de oven tot 200°C.

Bak de aardappelen gedurende 30 minuten. Stamp de aardappelen voorzichtig aan (ik gebruik hiervoor een pureestamper). Bak nog 20 minuten.

Haal uit de oven, keer de aardappelen om op een serveerschaal. Werk eventueel af met nog een vers takje tijm.
Reacties