donderdag 18 maart 2021

Steak tartare & verse mayonaise

 Dochterlief wil elke schoolvakantie graag ook zelf koken. De afgelopen krokusvakantie had ze haar zinnen gezet op steak tartare. Ik kreeg na het posten van de foto enkele vragen voor het recept. Ik ging uit van het recept van Jeroen Meus, maar deed hier en daar wat kleine aanpassingen.

Omdat ik steak tartare echt wel lekkerder vind met verse mayonaise moest dat ook nog gemaakt worden. Twee recepten dus vandaag!

Verse mayonaise

Ingrediënten

  • 1 ei + 1 eierdooier
  • 1 tl mosterd
  • 1 el dragonazijn
  • 1 el water
  • 250 ml arachideolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Doe het ei en de dooier in een hoge maatbeker. Voeg mosterd, azijn en water toe. Kruid met peper en zout. Giet er de arachideolie bij. 

Zet de staafmixer in de maatbeker en klop van beneden naar boven tot een mooie mayonaise.

Proef en kruid eventueel bij.


Steak tartare

Ingrediënten

  • 500 gram steak
  • 1 kleine sjalot, fijngesnipperd
  • 1 el fijngesnipperde peterselie
  • 2 kleine zure augurkjes, in kleine stukjes
  • 2 el kappertjes, fijngehakt
  • Verse mayonaise
  • Een scheutje Worcestershiresaus
  • Een scheutje tabasco
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Laat de fijngesnipperde ui een halfuurtje marineren in wat azijn. Zo wordt deze een beetje "gegaard" en smaakt die minder uitgesproken.

Snij de helft van de steak heel fijn met een mes. De andere helft maal je met een machine fijner. Wij vinden deze combinatie aangenamer van structuur. Heb je liever echt nog veel beet, dan snij je uiteraard al het vlees met een mes.

Doe het vlees in een ruime mengkom.

Voeg er de sjalot, peterselie, augurkjes en kappertjes aan toe en meng even.

Doe er net genoeg mayonaise bij tot dit voor jou voldoende is. 

Voeg de Worcestershiresaus en tabasco toe. Kruid met peper en zout.

Proef en kruid bij naar smaak.

Serveer met een salade, frietjes en uiteraard nog een toef van je verse mayonaise!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten