Op Stap: 7 tips in Umbrië - Toscane

Het was even rustig op de blog, omdat ook wij genoten van een welverdiende vakantie in het zonnige Italië. We trokken naar het meer van Trasimeno, in Umbrië, maar vlak aan de grens met Toscane. Een heerlijk rustige en mooie streek. De rit vanuit België is wat ver om in 1 keer te doen, dus maakten we nog enkele leuke tussenstops in Parma, Pisa en Strasbourg.

Een verslagje van ons bezoek aan een kaasmakerij van Parmigiano Reggiano volgt zeker nog, maar vandaag wil ik jullie vooral wat tips geven voor uitstapjes in de regio.


Meer van Trasimeno

Het Lago Trasimeno, het op drie na grootste meer van Italië, ligt in het noorden van Umbrië, vlak bij de grens met Toscane.


Wij verbleven in Passignano sul Trasimeno, een rustig en aangenaam dorpje aan het meer - met een grote speeltuin. We namen er de boot naar het Isla Maggiore en konden genieten van prachtige zichten. Zeker een aanrader met kinderen!


Tickets voor de overzetboot koop je aan de steiger in het kantoortje van Busitalia. Wij betaalden € 24 (heen-en-terug) voor 2 volwassenen en 1 kind (8 jaar).

De uren van de overzetboot kan je hier vinden.


Mayfair

Voor een aperitiefje in Passignano kan je terecht bij May Fair. Deze zaak (ook gelato!) heeft twee terrassen, een drukker terras aan de 'meer'-kant, een rustig terras in het autovrije centrum. Je krijgt een bordje antipasti bij je aperitief.

Adres: Piazza Giuseppe Garibaldi, 24, 06065 Passignano sul Trasimeno PG, Italië



Montemelino

Een dorpje verder van ons hotel vonden we Tuoro sul Trasimeno, en hier kwamen we terecht bij wijn- en olijfoliemaker Montemelino. Montemelino is een wat afgelegen agriturismo met zicht op de wijn- en olijfboomvelden. De familie produceert zelf wijnen en een pittige olijfolie. Je kan even langslopen voor een kort bezoek, en krijgt dan meteen de uitleg hoe je in de wijngaard komt voor een mooie wandeling en prachtige zichten over Tuoro.

Adres: Via Fonte Sant’Angelo, 15, 06069 Tuoro sul Trasimeno (PG), Italië



Cortona

We gingen uiteraard ook wat verder op pad en zo kwamen we toevallig terecht in het mooie Cortona (Toscane). Een prachtig dorp gelegen op een heuvel, met een heel fijn autovrij gedeelte. Winkeltjes, terrasjes, een leuke markt. Echt een aanrader.

Wij bezochten Cortona in de voormiddag/middag. Op dat moment was er ook schaduw in het autoluwe gedeelte, wat een terrasje doen eens zo leuk maakte ;-)

Halfweg de heuvel is een parking voorzien, je kan dan met de trap 'binnendoor' wandelen richting centrum. Wil je dichterbij parkeren, dan kan dit ook: er zijn betalende (blauwe parkeervakken) vlak aan het centrum/park. Met een gehandicaptenkaart kan je gratis parkeren in de voorziene (oranje) vakken, of op de blauwe parkeervakken (let op: dit is niet overal in Italië zo, enkel wanneer expliciet vermeld).

De markt in Cortona centrum is op zaterdag en hebben wij niet bezocht. Op donderdag is er echter een marktje in Camucia, deelgemeente van Cortona. Een typisch Italiaanse markt, vrij groot, en met als bonus de ligging vlak bij Cortona zelf.



Firenze

Wat verder weg, maar ideaal voor een daguitstapje: het prachtige Firenze. De Ponte Vecchio over de rivier Arno met al zijn juweliers, de David van Michelangelo, de Duomo, enz... Je komt ogen te kort!

We hadden 1 mindere dag qua weer en kozen bewust voor de uitstap naar Firenze op die dag. Een stad bezoeken is toch altijd aangenamer bij 23 graden dan bij 33 ;-)

Wij gingen met de trein van Passignano naar Firenze (rechtstreekse verbinding) en hoewel we geen fans zijn van openbaar vervoer moet ik toegeven dat dit heerlijk rustig en vlot ging. Tickets koop je gewoon aan de automaten in het station (deze kan je ook instellen op Engels of Frans). Kleine tip: doe dit niet last minute... het zijn niet de snelste machines... ik was toch vlot 10 minuten kwijt om mijn ticketjes te bestellen.



Mercato Centrale

In de wijk San Lorenzo vind je een walhalla voor foodies: de mercato centrale. Dit gebouw uit 1874 bevat een enorm gamma aan standjes met lokale producten. Op de eerste verdieping kan je bovendien terecht voor een lunch, apero of diner in het food court. Rond de mercato centrale ligt een meer toeristische markt met lederwaren, textiel en souvenirs.

Adres: Piazza del Mercato Centrale, Via dell'Ariento, 50123 Firenze FI, Italië



Café Gilli

Wanneer je in Firenze bent, moet je zeker ook eens langs gaan bij Café Gilli. Dit is het oudste café van Firenze, opgericht meer dan 270 jaar geleden tijdens het Medici-tijdperk. Koffie, gebakjes, cocktails... alles tot in de puntjes verwerkt!

De wederhelft ging hier voor zijn blog eerder al eens langs tijdens het Amaro Montenegro Residency programma. Hoofd-bartender van Café Gilli is Luca Picchi, de man die de Negroni-cocktail perfectioneerde en er meerdere boeken over publiceerde. Geert wou hier dus zeker nog eens een cocktail drinken.


Uiteraard pittig geprijsd (toplocatie, topadres), maar zeker de moeite.

Meer adresjes in Firenze (en Bologna én Rome) kan je trouwens vinden in de blog van Double Strainger.

Reacties