Lou Fèrri - de warmte uit de Provence en Camargue op je bord

Afgelopen vrijdag trokken de wederhelft en ikzelf richting Ukkel voor een restaurantbezoekje. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik er vooraf niet erg veel zin in had. Ik voelde me al een tweetal weken niet opperbest en had op het moment zelf eigenlijk niet veel goesting om 'zo ver' te rijden. Maar wat ben ik blij dat we dit toch gedaan hebben! We ontdekten een schitterend restaurant, waar de liefde voor de Provence, Camargue en bijbehorende keuken van het bord springen. Eigenaars Karin en Claude waren bovendien zo gastvrij en vriendelijk, dat ik erg genoten heb van onze avond.


Claude Detaeye is een echt kind van de Provence, komende van Marseille. Samen met zijn vrouw Karin Burton wilde hij de reputatie van een eenvoudige en traditionele keuken, zoals hij die kende in zijn jeugd, in eer herstellen. Mamette, zijn grootmoeder, bereidde de bouillabaisse of de befaamde aïoli op zondag. Grootvader Baptistin bracht soms een truffel mee die gewoon op de brandade werd geraspt. Het is deze sfeer en deze keuken die Lou Fèrri je wil laten ontdekken.

Na 6 jaar in hun 17de -eeuwse landhuis in een klein dorpje op een steenworp afstand van Uzès te hebben gewoond, besloten ze terug te komen naar België om dichter bij hun kinderen (en kleinkinderen) te zijn. Dan volgde een verblijf van 5 jaar in Havelange (nabij Durbuy) alvorens ze in 2017 het restaurant naar Ukkel verhuisden. Karin en Claude trekken zelf nog elke 6 à 8 weken naar het zuiden om persoonlijk de ingrediënten op te halen. Dit maakt niet alleen dat alles van een uitzonderlijke kwaliteit is, hun passie spreekt zich ook uit door hun band met de leveranciers. Van het wijnhuis Château l'Ermitage importeren ze bijvoorbeeld zelf alle 11 wijnen.

Karin stelde voor om het zevengangenmenu "Les Envies de la Cheffe" te proeven. Een zuiders menu, naar haar smaak samengesteld en geserveerd. Vooraf vraagt ze je wat je zeker niet lust of eet, en op die basis gaat ze aan de slag. En dat ze dat secuur doet, kon ik persoonlijk vaststellen. Uiteraard gaf ik door dat ik geen suiker mag eten. En niet alleen lette ze vervolgens op de toegevoegde suikers in het menu, maar ze bekeek ook natuurlijke suikers én koolhydraten. De hoeveelheden rijst, aardappel en brood werden perfect beperkt tot een diabeetvriendelijk menu. En het dessert werd een terstond bedachte - suikervrije - sabayon. Wat een service! Ook voor gluten- of lactosevrije menu's past ze zich vlotjes aan.



En wat kregen we nu eigenlijk op het bord?

Aperitiefhapjes
Gebroken olijven (Raymond Gonfond, Maussane-les-Alpilles)
Toast met huisbereide truffelboter
Een glaasje met bietscheuten, gel van tomaten, sardines met zout en olijfolie, vijgenchutney van Château Pérouse

Sint-Jacobsnoot met koraal op een puree van butternut met gefruite olijfolie (Raymond Gonfond), merg, geraspte zwarte truffel en zout met piment van Saunier de Camargue.

Filet van geit, saus op basis van bouillabaisse, rouille en een taartje van Juliettes des Sables aardappelen

Gevuld ei "Mamette" met truffel en foie gras

Krokante kalfszwezerik en foie gras op een crème van zoete Muscat (Château l'Ermitage), saffraanrisotto met rijst uit de Camargue, geraspte truffel

Pavé van stier Camargue AOP, crème van lavendel, variatie van wortel, zoete aardappel uit de Camargue en pistou

Trio van kazen uit het zuiden: Picodon (geit), U Bel Fiuritu (brebis) en Brie van Ferme des 30 Arpents, met een huisgemaakte vulling van truffel

Reinette-appel met olijfolie 'huiles de l'avent' (Oliveraie Jeanjean te Saint-Gilles) met een sabayon van Sainte-Cécile Blanc van Château l'Ermitage.

Onze favoriet? Het bordje met kalfszwezerik en foie gras was van een uitmuntend niveau. De smaken en structuren passen perfect bij elkaar en het gerecht was zeker meer waard dan de 13,50/20 die ze nu scoren in de Gault&Millau.

Het meest verrassend vond ik het ei "Mamette", genoemd naar de grootmoeder van Claude. Een eenvoudig eitje werd afgewerkt met foie gras, truffel en een hoedje van bladerdeeg, en was een echt smaakbom.


De wederhelft genoot van de bijpassende wijnen, die ook allen uit de Provence en Camargue komen. Stuk voor stuk aangename wijnen, die perfect passen bij de gerechten.

Ook zin gekregen? Elke middag biedt Lou Fèrri de lunch van de week aan voor € 19,50, bestaande uit een hapje, een voorgerecht en een hoofdgerecht. 's Middags en 's avonds kan je er terecht voor een 3 of 4-gangen degustatiemenu of uiteraard het 7-gangen diner van de chef. Ook leuk: kinderen kunnen kiezen uit een kindermenu, of krijgen hetzelfde menu als mama en papa - maar dan in aangepaste porties.

Adres:
Lou Fèrri
Prinsenlaan 14 - 1180 Brussel
 +32 (0)2 425 81 81 86

Reacties