dinsdag 2 oktober 2018

Op stap in Koningsstad Fez

Ik gaf eerder al aan dat er een citytrip naar Fez gepland stond. De aangekondigde staking van Ryanair op onze vertrekdag zorgde nog even voor onzekerheid, maar uiteindelijk vertrokken we op een frisse vrijdagavond richting het zonnige en warme Fez.


Fez of Fès (Arabisch:فاس) is de op twee na grootste stad van Marokko, na Casablanca en Marrakesh, met een bevolking van 1.091.512 personen. De stad ligt in de gelijknamige prefectuur Fez, in de regio Fez-Boulmane. Het is een van de "vier koningssteden", samen met Marrakesh, Meknes en Rabat. (bron: Wikipedia)

Waarom de keuze op Fez viel? De Marokkaanse keuken is uiteraard een aantrekpunt, maar het ging hier toch veelal om een grapje onder vriendinnen. Ik vierde 15 jaar vriendschap met mijn beste vriendin, en in onze 'jongere jaren' waren we dol op de serie Gilmore Girls. Hoofdpersonage Rory wil absoluut naar Fez, en dat zijn we nooit vergeten.

We verbleven in Riad Les Chrifis pal in de oude medina. Een drukke omgeving, maar de riad zelf bleek een oase van rust te zijn. Heel vriendelijke uitbaters, proper en mooi. We boekten kamer met ontbijt, maar ook 's avonds kon je er ter plaatse eten (gewoon even 's ochtends zeggen). Wij aten er één keertje mee en genoten van een superlekkere tajine van kip (10€). Echt een aanrader!


De oude medina van Fez is de grootste uit de moslimwereld en beschermd door Unesco. Er zijn maar liefst meer dan 9500 straatjes en steegjes en je kan er dus heel gemakkelijk verloren lopen. Op onze eerste dag kozen we er dan ook voor om via ons hotel een gids te reserveren (25€ voor een ganse dag). Ik vond dit zeker een aanrader. Nadien voel je je wat veiliger en kan je zelf wat ronddwalen in de straatjes.


In de medina is de tijd blijven stilstaan. Er wordt nog geleefd zoals honderden jaren geleden. Ambachten, vervoer per ezel, je ziet het er allemaal.


We passeerden een klein familierestaurant Zohra Blida en proefden er een Marokkaanse salade, harira en klassieke couscous. Een echt familierestaurant: mama achter het fornuis, papa ontvangt de gasten en de zoon doet de bediening. Je geniet er van een driegangenmenu voor 100 dirham (ongeveer 9 €).


Niet alleen de ambachten vallen op, je ziet ook overal eetkraampjes en karren. Geef zeker je ogen de kost!


In alle reisgidsen en op internet wordt één bepaalde café in de medina, Café Clock, bejubeld. Een levendig, jonger café waar je iets kan drinken, eten, luisteren naar optredens en kookworkshops volgen. Ik wou er dan ook absoluut eens langsgaan en de kamelenburger eten. In alle eerlijkheid: de burger was lekker, maar ik was niet zo onder de indruk. Je moet er eens langs geweest zijn, maar dan eerder voor de aparte sfeer. En drink zeker de verse limonade met munt, die is wel echt top!


We gingen ook op uitstap naar Volubilis, Moulay Idriss en Meknès (daguitstap). 's Middags lunchten we in een typisch caféetje op een terras. Heel eenvoudig gegrild vlees (rundsbrochette en kefte), met een salade, olijven en brood. Simpel, maar echt het lekkerste wat we op onze reis tegen kwamen! Het vlees werd bereid boven een houtskoolgrill en zonder veel poespas geserveerd. We betaalden 65 dirham per persoon voor het eten en de drank (ongeveer 5,5 €).


Ik genoot echt wel van al wat er te zien was. We waren drie nachten in Fez, en dat is wel voldoende. Alle indrukken, geuren en kleuren zijn prachtig om te zien, maar ook wel heel vermoeiend ;-)

Ik boekte zelf de citytrip via Travelbird, maar je kan uiteraard ook rechtstreeks boeken. Vluchten via Ryanair vanuit Eindhoven of Charleroi, hotels en riads zijn makkelijk te vinden via booking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten