Saint Patrick's Day met Iers lamsvlees


Het is alweer bijna Pasen en traditiegetrouw zien we dan ook weer meer lamsvlees in de rekken liggen. Ik mocht vorige week gaan proeven van het lamsvlees van Delhaize tijdens een workshop met Jeroen De Pauw en de Ierse food bord "Bord Bia" en kreeg daarbij enkele originele bereidingen met lamsvlees te proeven.


Delhaize kiest al enkele jaren voor lamsvlees uit Engeland en Ierland, en differentieert zich hiermee ten op zichte van diverse concurrenten die vlees uit Nieuw-Zeeland aanleveren. Naast de kwaliteit van het vlees wil men hiermee ook de nadruk leggen op duurzaamheid. In tijden waar onze ecologische voetafdruk steeds groter wordt, is het mooi meegenomen dat men maar 1 dag moet reizen met boot en vrachtwagen, tegenover een vlucht vanuit de andere kant van de wereld.

Het Keltische lamsvlees dat je bij Delhaize kan vinden, is van zeer hoge kwaliteit. Dit komt doordat de dieren omgeven zijn door een ongerepte natuur met vruchtbare bodems en diverse landschappen. Milde temperaturen, vers gras en wilde kruiden, en een voeding van enkel melk tot de leeftijd van 10 weken doen de rest.

Jeroen De Pauw gaf ons enkele originele en lekkere combinaties mee met het vlees, waarvan ik eentje vandaag zeker in de kijker wil zetten. De lamsburgers met yoghurt en komkommerspaghetti, hummus van erwten en limoen was een echt plaatje voor Saint Patrick's Day. Geef nu toe, al die groene gerechten in deze periode zien er vaak niet uit. Dit was echter een voltreffer.


Zelf werkte ik ook mee aan de Thaïse souvlakis met Aziatische side dish salade en ik ben zeker dat deze thuis nog wel eens op tafel komt. Een heerlijke combinatie!

Ik geef je de recepten graag mee hieronder. Let wel, dit zijn hoeveelheden voor kleine hapjes voor een 15-tal personen. Voor een volwaardige maaltijd voor 4 zou ik de hoeveelheden ongeveer delen door 3.

Lamsburgers met yoghurt en komkommerspaghetti, hummus van erwten en limoen



Ingrediënten
  • 15 lamsburgers
  • ½ liter yoghurt
  • ½ bol look
  • 250 gr erwten
  • ½ pot tahini
  • olijfolie
  • 2 limoenen
  • 1 bussel verse munt
  • 1 bussel verse peterselie
  • peper en zout
  • 3 komkommers
Bereidingswijze

Meng de yoghurt met peper en zout en een teentje geperste look.

Doe in de blender de erwten, olijfolie, limoensap een beetje tahini en peper en zout en wat verse munt en platte peterselie.

Snijd de komkommer zonder de zaadjes in zeer fijne spaghetti met een mandoline. Kruid met peper, zout, olijfolie en wat limoensap.

Bak de burgertjes en serveer met de komkommer spaghetti met yoghurtsaus en erwtenhummus.




Thaïse souvlakis met Aziatische side dish salade




Ingrediënten
  • ½ lamsbout
  • doosje rode pepers
  • gember
  • 1 teen look
  • citroengras
  • sjalot
  • fles gembersiroop
  • flesje soja saus
  • ½ doosje sesamzaadjes
  • 1 doosje sojascheuten
  • ½ zakje jonge wortelen
  • 1 zakje sugarsnaps
  • 1 bussel lenteui
  • 1 doosje koriander
  • 1 doosje mini groene asperges
  • 1 doosje mini maïs
  • 6 limoenen

Bereidingswijze

Maak een salade door de worteltjes, sugarsnaps, lenteui, mini asperges en mini maïs in zeer fijne gelijke julienne te snijden.

Maak in een kom een lichte jus van limoensap, look, koriandersteeltjes, pepertje, gember, citroengras en laat dit alles marineren met een scheutje koud water.

Maak ook een siroop met look, sojasaus, gembersiroop, pepers. Laat even doorkoken op een vuurtje en smeer er nadien de souvlakis mee in. Laat ze even marineren.

Zeef nu de vinaigrette en giet ze over de julienne. Laat de groenten even pekelen, bak ondertussen de souvlaki. Serveer ze nadien op de Aziatische salade, werk het geheel af met gesnipperde koriander.


Foto's: Delhaize

Reacties