Bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek

Gisteren werd de nieuwe voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven voorgesteld... en wat een reacties bracht dat toch te weeg! Ik heb me een ganse avond bezig gehouden met allerhande artikels en commentaren te lezen.

Een korte samenvatting van de meest opvallende kritieken:
  • De zuivelproducenten zijn voor
  • Vleesproducenten zijn tegen
  • Het is te moeilijk/onnodig om vleesvervangers zo hoog te plaatsen
  • Bewerkte vleeswaren over dezelfde kam scheren als snoep is erover
  • ....

En het ging maar door.

Ook ik heb enkele bedenkingen, en ben zeker ook voor meer nuance op bepaalde vlakken (spek en snoep in dezelfde categorie?), maar op zich is de 'omgekeerde driehoek' niet zo verrassend. Ik bekeek een keertje nuchter wat wij op een doorsnee week eten en moest toch vaststellen dat veel overeenkomt met deze indeling.

Water is en blijft belangrijk, qua voedingsmiddelen krijgen groenten en fruit een toppositie en suiker is te vermijden.

Maar laten we beginnen bij het begin: de nieuwe indeling. Waar je tot nu een driehoek had met bovenaan de minst aan te raden producten, beginnen we nu omgekeerd. De onderste laag uit de oude driehoek (de bewegingslaag) werd uit de driehoek gehaald en volledig apart gezet om het belang van bewegen te benadrukken.




De uitgangspunten van de driehoek zijn eenvoudig:
  • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
  • Vermijd ultrabewerkte voeding  zoveel mogelijk.
  • Verspil geen voeding  en matig je consumptie. 

En ja, dat betekent dat men vleesvervangers, linzen en dergelijke hoger plaatst dan gevogelte en nog hoger dan bereide vleeswaren. Waarom? Wel hoe je het ook draait of keert, het blijven natuurlijke producten.

Betekent dat dat je nu geen rood vlees of frietjes meer mag eten? Natuurlijk niet, maar zoals altijd moet je letten op de juiste verhoudingen. Ik zou het hier in huis niet moeten vertellen.... het lievelingseten van de zesjarige en de papa is steak met frietjes... Ze zullen me zien komen :-)

En ja, in eerste instantie lijkt die indeling fors. Maar als je kijkt naar wat je op een week eet, is de indeling nog vrij logisch. Zo kiezen wij ook al steeds voor donker brood (wit brood komt er niet in), eten we ook slechts 1 x per week rood vlees, en kiezen we ook minstens 2 x per week voor een volledige vleesloze maaltijd (ik noem het niet veggie, want dan krijgt de wederhelft iets). Veel hangt toch samen met je beleving.

Is de nieuwe driehoek perfect? Neen, maar is er iets dat perfect is? Het is duidelijk en logisch opgedeeld. Er zijn kritieken mogelijk, maar als je nuchter kijkt moet je toch vaststellen dat dit een mooie indeling/verdeling is.

Eén kanttekening toch nog... waar is de koffie naartoe?! ;-) #addicted
(de nieuwe driehoek is bestemd voor iedereen vanaf 1 jaar. Daarom heeft men koffie en thee gewoon weggelaten)

Reacties