O Geros, één van de nieuwe aanraders uit de Gault & Millau Belux 2017

Vorige week werd de nieuwe Gault & Millau Belux 2017 voorgesteld. Wij waren uiteraard ook van de partij om te kijken wie met de prijzen ging lopen.

Chef Tim Boury (restaurant Boury - Roeselare) werd verkozen tot chef van het jaar. Mélanie Englebin (Cécila – Brussel), Thomas Troupin (La Menuiserie – Waimes) en Maarten Bouckaert (Castor – Beveren-Leie) worden in de bloemetjes gezet als Jonge Chefs van het Jaar.

Tim Boury - Chef van het Jaar
In de hoogste sferen behaalt Hertog Jan (Zedelgem) 19/20 en krijgt het trio The Jane (Antwerpen), Cuines33 (Knokke) en D’Eugénie à Emilie (Baudour) de derde koksmuts, met een score van 17/20.

Wanneer we een blik werpen naar ons eigen Limburg zien we echter ook heel wat hoogvliegers: Italiaanse Chef van het jaar werd Pepe Giacomazza van La Botte, de gastvrouw van het jaar werd Karlijn Libbrecht van restaurant Slagmolen (Opglabbeek) en bij Restaurant Sjalotte (Mal, Tongeren) moet je zijn voor prijs-kwaliteit. Bij de Limburgse nieuwkomers noteren we ook Restaurant Danny (Lanaken) en het sympathieke moeder-dochter-duo van O GEROS uit Genk. Deze laatsten stond al langer op ons verlanglijstje, en afgelopen zondag trokken we dan ook naar de Vennestraat voor een Grieks festijn.

Mariane Tzamouranis & Vallina Nelles - O Geros
Dochter Vallina en moeder Mariane ontvangen je hartelijk in het restaurant. Je krijgt niet meteen de (voor ons) gekende Griekse 'kitsch' te zien, maar een rustige ruimte met veel wit en zwart. Hoge zwartwit-foto's van de familie geven een huiselijke sfeer aan dit familierestaurant. En familie is hier belangrijk. O Geros is gegroeid uit de Griekse Frituur, die in hetzelfde pand gehuisvest is, en meer dan 40 jaar geleden werd opgestart door de vader/grootvader van Mariane en Vallina.


We hadden gereserveerd, en merkten al meteen dat men hier wel heel erg kindvriendelijk is. Ons tafeltje was netjes gedekt voor drie personen, met voor de dochter des huizes een kleurplaat, stiften en een kindermenu.


Dat laatste bleek zelfs niet nodig, want mama en papa kozen voor het Lievekesmenu en de dochter wou daar gewoon van mee-eten. Het lievekesmenu is een gevarieerd aanbod van een drietal voorgerechtjes en een gans assortiment aan hoofdgerechten dat je zeker doet watertanden. Traditionele Griekse gerechten zoals gyros, moussaka en verse calamares, maar ook een carpaccio van vis, een pompoensoepje en mijn favoriet: een gegrilde dorade met cime di rape en granaatappel. Een voltreffer!Eén van de onderdelen van het menu was een friet met gyros, een knipoog naar de Griekse frituur.


Ik had bovendien bij het reserveren aangegeven dat ik geen suiker eet, en was echt overdonderd door de aandacht die hieraan werd besteed. Er werd niet alleen gekeken naar de eigen bereidingen, maar ook de ingrediënten werden in detail nagekeken op suikers.

Dochter Vallina is naast gastvrouw in het restaurant ook een begeesterd bartender, en heeft haar eigen gin op de markt gebracht: Vallina's gin, een schitterend product met als speciaal ingrediënt masticha (hars van mastiekbomen van het Griekse eiland Chios). Wil je meer weten over de gin, dan verwijs ik graag naar onze zusterblog Double Strainger.


Je hoort het in dit hele verhaal: O Geros verdient absoluut zijn plaatsje in de nieuwe Gault & Millau. Wij waren allemaal (inclusief de kleuter des huizes) in de wolken met onze ervaring hier en bevelen dit adresje dan ook graag aan.

Adres
O Geros
Vennestraat 1
3600 Genk
Meer info op de website

Reacties

Populaire posts