Gault & Millau "Culinary Innovators"

Reeds voor de derde keer organiseerde Gault&Millau vorige week zijn “Culinary Innovators” event in Mechelen. Prominente sprekers en chefs kwamen er vertellen hoe zij het verschil maken en wat zij verwachten voor de toekomst van de gastronomie.


We hoorden Rasmus Munk van het Deense restaurant Alchemist vertellen over zijn experimentele keuken, met uitdagende gerechten die eruit zagen als een asbak vol as of een trechter vol ganzenlever. Maar we hoorden ook chefs vertellen over hun liefde voor eenvoudige gerechten met de allerbeste kwaliteit van ingrediënten, die ze eventueel ook nog zelf willen kweken. Peter Goossens, internationaal gezien als één van de beste chefs ter wereld, had het ook over het stukje beleving wat hoort bij het ‘uit eten gaan’. Over mee zijn met je tijd en je restaurant ook steeds mee laten evolueren. Bijzonder sterk vonden we ook zijn oproep om je te specialiseren. Vroeger ging je naar restaurant X om een lekkere steak te eten en naar restaurant Y voor paling in het groen. Die tijden kondigen zich terug aan doordat chefs meer en meer ‘signature dishes’ op de kaart zetten, die ze tot in de allerkleinste details perfectioneren.


Ben Weyts, Vlaams Minister van Toerisme, kwam zijn Vlaams Culinair Manifest toelichten. Zijn betoog ging erover dat België best wel wat te bieden heeft en dat je in ons land zowel in sterrenrestaurants als in een gemiddelde brasserie lekker kan eten. Hij is dan ook vragende partij om ook telkens vertegenwoordigers uit de horecawereld mee te sturen met toekomstige handelsmissies. België mag internationaal bekend worden als een land waar je kan genieten aan elke tafel en elke toog. 

Geniet alvast mee van enkele van de geserveerde hapjes… inspiratie in overvloed ;-)


Op het menu:
  • Sablé van comté, cremeux van reblochon, koolrabi en bloemen by Niels Brants, Restaurant Essenciel(Jong Keukengeweld)
  • Ceviche van langoustine, komkommer, avocado en zeegroenten by Koen Verjans, Restaurant Innesto (Jong Keukengeweld)
  • Northseasar salade by Lieven Lootens, Restaurant ’t Aards Paradijs (Groene Gault&Millau)
  • Bonbon met eendenlever en kweepeer by Joeri Rossenbacker, Restaurant Grand Cafe Lamot
  • Culinaire Kalfskop by CHEF Natural fonds & Ken Smets - Hendrickx Feesten
  • Ossenstaart by Kevin Bonanno, Restaurant Cinquième & Jan Wouters, Restaurant 6Zinnen(Jong Keukengeweld)             
  • Foodpairing by Brouwerij Het Anker & Restaurant Den Grooten Wolsack, powered by Stad Mechelen
  • Gorgonzola tasting by Kaasmeesters Van Tricht
  • Belgitude frietjes by Callebaut
  • ‘We Love Biscuits’ by Didess

Reacties

Populaire posts