Flatbread-pizza op de BBQ

Het BBQ seizoen is weer volop in gang. Met een groot Weber toestel en een kleinere kamado van BergHOFF in huis zijn wij uiteraard vaak aan het grillen, garen en roken. De klassieke barbecue zal je bij ons niet vaak zien, maar wel leuke en lekkere variaties.

Met het schitterende weer tijdens het verlengde Hemelvaartweekend gingen we aan de slag. Als voorafje wilde ik wel iets 'pizza-achtig'. Na wat zoeken kwam ik op een recept van Sainsbury voor deze flatbreads die prima te gebruiken zijn als pizzabodem. De topping is van eigen makelij.

Flatbreads houden zowat het midden tussen een pitabroodje en een naanbroodje. De broodjes kan je ook zo zonder de topping gebruiken als bijgerecht bij de bbq.


De restjes gingen 's anderendaags gewoon koud mee als lunch en bleken ook zo heerlijk te zijn. Dit receptje blijkt dus meteen een blijver te zijn!

Ingrediënten - zes stuks

Voor het deeg

  • 500 gram bloem (gewone bloem voor brood)
  • 1/2 tl zout
  • 7 gram droge gist
  • 2 el olijfolie
  • 300 ml warm water 

Voor de topping
  • 2 tomaten
  • olijfolie
  • Verse basilicum
  • Verse bladpeterselie
  • versgeraspte parmezaanse kaas
  • olijven
  • feta
  • peper en zout

Bereidingswijze

Maak het deeg: doe alle ingrediënten in de mengkom van je keukenrobot en kneed gedurende 10 minuten tot een stevig deeg.

Dek af met folie en laat minimaal 1 uur rijzen.

Maak de 'tomatensaus': snij de tomaten in grove stukken en haal er de zaadlijsten en vocht uit. Doe de stukken tomaat in de keukenrobot, samen met peper, zout en wat olijfolie. Maal fijn. Meng met de gehakte verse basilicum.

Verdeel het deeg in zes bollen en rol uit tot een pizza.

Verhit de BBQ tot 250°C. Als je werkt met een BBQ zonder temperatuuraanduiding: héél heet ;)

Bestrijk één kant van het deeg met olijfolie. Leg het deeg met de oliekant op de grill. Bak gedurende een paar minuutjes. 
Bestrijk intussen de bovenkant van het deeg eveneens met olijfolie.

Draai de pizza's om. Beleg met de tomatensaus en bestrooi met parmezaan. 

Haal de gare pizza's van de bbq. Werk ze af met olijven, feta en verse kruiden.

Reacties