zaterdag 12 maart 2016

Bruschetta met gegrilde groenten en halloumi

In de supermarkt kom je steeds vaker halloumi tegen. Dat wekte onze interesse op en we gingen dus aan het testen.

Halloumi is een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen- geitenmelk. Soms wordt er tevens koeienmelk bijgevoegd. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit, zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en vers gegeten, of in gezouten wei verpakt.

Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Je ziet de kaas dan ook vaak terugkomen in vegetarische gerechten, wat in deze periode van Dagen Zonder Vlees wel handig is.

We kozen voor een eenvoudige bruschetta die bij iedereen heel erg in de smaak viel. Zeker voor herhaling vatbaar! De kaas bleek - gebakken of gegrild - een lekkere smaak te geven en mooi aan te sluiten bij de gegrilde groenten. Hij geeft geen sterke smaak en werd eerder vergeleken met mozzarella, wat geeft dat je er vele kanten mee uit kan.

Ingredi├źnten

  • Stokbrood
  • Olijfolie
  • Tomaat
  • Aubergine
  • Halloumi
  • Verse kruiden (peterselie of basilicum) of zelfs een mengeling van zeewiervlokken zoals de Salade du P├¬cheur van Lima 

Bereidingswijze

Snij de aubergine in plakken. Bestrijk met olijfolie en grill ze. Kruid met flink wat peper en zout.

Snij ook de tomaat in plakken en grill kort.

Snij de halloumi in plakken en grill deze tot hij een goudbruin korstje heeft.

Toast enkele plakjes stokbrood.

Besprenkel een plakje stokbrood met olijfolie en leg er een plakje aubergine, tomaat en halloumi op. Werk af met kruiden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten