Suikervrije appelchutney
Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. De oorsprong van het woord chutney ligt in het Hindi-woord: चटनी, uitgesproken als caṭnī.
Een chutney is meestal een mengeling van kruiden, groenten of fruit. Het bevat geen conserveermiddelen en flink wat zuren (azijnen) en suiker. Dat laatste willen we uiteraard vermijden.
Voor een suikervrije chutney moet je rekening houden met het feit dat je zoetstof kan overheersen wanneer je een "verkeerde" zoetstof gebruikt, en sommige zoetstoffen kunnen ook een korrelig effect geven.
Voor het wildseizoen maakten wij een appelchutney met rozijntjes en gedroogde veenbessen. Deze past perfect bij allerhande kazen, maar ook bij een wildpaté. Als zoetstof kozen we voor Ellphi, een zoetstof op basis van oplosbare vezels van maïs en chicorei, isomalt en sacharose.
Ingrediënten
Een chutney is meestal een mengeling van kruiden, groenten of fruit. Het bevat geen conserveermiddelen en flink wat zuren (azijnen) en suiker. Dat laatste willen we uiteraard vermijden.
Voor een suikervrije chutney moet je rekening houden met het feit dat je zoetstof kan overheersen wanneer je een "verkeerde" zoetstof gebruikt, en sommige zoetstoffen kunnen ook een korrelig effect geven.
Voor het wildseizoen maakten wij een appelchutney met rozijntjes en gedroogde veenbessen. Deze past perfect bij allerhande kazen, maar ook bij een wildpaté. Als zoetstof kozen we voor Ellphi, een zoetstof op basis van oplosbare vezels van maïs en chicorei, isomalt en sacharose.
Ingrediënten
- 4 appelen
- 2 roze uien
- 1 lookteentje
- sap van 1/2 citroen
- 1/2 el mosterdzaadjes
- 300 ml appelazijn
- 100 gram rozijntjes
- 75 gram gedroogde veenbessen
- 1/2 el gemberpoeder
- 1 tl zout
- 200 gram Ellphi
Bereidingswijze
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Schil de uien en snipper ze fijn.
Pers het lookteentje uit.
Doe de appelblokjes, ui, look, mosterdzaadjes in een pan samen met het citroensap en de appelazijn. Breng aan de kook en laat een uurtje sudderen.
Voeg de overige ingrediënten toe en laat verder sudderen tot je een dikke brij krijgt. Dit kan vrij lang duren (bij ons duurde dit nog 45 minuten).
Je chutney is klaar wanneer je met een lepel een streep kan trekken in de kookpot zonder dat de chutney meteen terug vloeit.
Giet in gesteriliseerde bokalen, sluit goed af en bewaar koel.
De chutney smaakt het best wanneer hij nog enkele dagen smaken kan afgeven. Je wacht dus best nog enkele dagen alvorens er van te eten.
Een chutney met suiker is wekenlang houdbaar. Voor een variant met zoetstoffen ligt dit anders, maar ook dit recept is vlot 3 weken houdbaar.
Kan je ipv elphi bvb appeldiksap gebruiken, of konfitura. En ipv veenbessen, gojibessen
BeantwoordenVerwijderen