Tomatenpassata - howto

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van Tineke's Cucina. Heb je interesse om onze nieuwsbrief te ontvangen, inschrijven kan via de link (rechts).

Belgische tomaten worden momenteel op de grootste groenteveiling van ons land – Belorta in Sint-Katelijne-Waver – verkocht tegen bodemprijzen. Begin augustus geraakte de veilingklok niet boven 0,20 euro per kilogram. En meer dan eens werd afgeklokt op amper 0,12 euro. Dat is amper een eurocent boven de absolute bodemprijs – 0,11 euro – waartegen nog tomaten verkocht kunnen worden.
Jammer genoeg hebben wij momenteel geen eigen groentetuintje. Ons stadstuintje is beperkt tot een terras, BBQ en kruidentuintje. Wanneer de groenten dan zo goedkoop te krijgen zijn, is het voor ons het moment om een voorraadje aan te leggen.

Zo gezegd, zo gedaan. Een tripje naar de lokale groenteboer "Boer zoekt Klant" leverde zes kilo Belgische tomaten op, die we tot een basispassata verwerkten. Perfect in te vriezen of te steriliseren en dus een ideale basis voor heel wat gerechten de komende weken/maanden.

Tineke's tomatenpassata

We kozen voor een basispassata, die je zo kan gebruiken als basis voor pizza's, maar die ook makkelijk te verwerken is in een pastasaus.


  Hiervoor namen we 6 kg tomaten, 3 grote uien, enkele teentjes look, verse tuinkruiden (rozemarijn en tijm), peper & zout van de molen en een goede olijfolie.

Hoe ga je te werk?

STAP 1: Halveer de tomaten, leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.


STAP 2: snipper de uien, look en kruiden. Bestrooi de tomaten rijkelijk met de smaakmakers, kruid bij met peper en zout en besprenkel met olijfolie.


STAP 3: Zet gedurende 1 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Heb je meerdere bakplaten, dan kan je ze gerust boven elkaar plaatsen.


STAP 4: Zeef de tomaten door de passe-viteSTAP 5: Kook de overgebleven tomatenpulp nog wat in tot de gewenste dikte.

Klaar!Je kan dit nu in porties invriezen/inmaken en gebruiken wanneer gewenst.

Onze kleine helper wou echter niet weten van gewoon invriezen en stond erop om een 'soepje' te eten... Ach ja, liever tomatenpassata dan snoep zullen we maar denken ;-)Reacties