Voedsel bewaren in vriezer en koelkast

Eén van onze goede voornemens voor 2013 is alvast om minder voedsel te verspillen. We doen nu ook al een verdienstelijke poging, maar al te vaak belanden restjes in de vriezer, om dan na enkele maanden alsnog in de vuilbak te belanden want "dat zit er nu al vast te lang in".

Vandaag dus een grote kuis in de koel- en vrieskasten (ja, meervoud *bloos*). Er worden druk lijstjes gemaakt en bekeken wat wanneer op moet. Bij het doornemen van de berg voedsel, bedachten we dat het ook voor sommige lezers van de blog wel nuttig kon zijn om een overzicht te bekomen van deze bewaartips. Het resultaat lezen jullie hieronder.

En nu we alvast bezig zijn met onze goede voornemens, geven we hier alvast enkele nieuwjaarswensen mee #geeferwtjeseenkans


Diepvries

Vlees bewaren is afhankelijk van temperatuur, snelheid en manier van invriezen, verpakking en vetgehalte. Hoe vetter het vlees, hoe minder lang het bewaard kan worden. Als algemene regel kan je aanhouden dat je vlees maximaal 6 maanden kan invriezen, om smaakverschillen te vermijden. 

Meer specifiek geeft men volgende richtlijnen:
- Rundsvlees: 6-12 maanden
- Rauwe kip: 9 maanden
- Varkensvlees, lamsvlees: 3-4 maanden
- Gehakt: 2-3 maanden
- Bereid vlees: 2-3 maanden

Vis kan enkel in de vriezer bewaard worden indien goed ingevroren. Het moet kouder dan -18°C zijn en ook hier kan je gemiddeld 6 maanden bewaren. Magere vis kan tot 9 maand bewaard worden.

Maak verse vis voor het invriezen zorgvuldig schoon. Ontdooien doe je langzaam en in de koelkast. Ontdooi vis nooit op kamertemperatuur, wegens het risico op bacteriën.

Groenten en soepen kan je maximaal 1 jaar in de diepvries bewaren. Groenten kan je best blancheren, hoewel we moeten toegeven dat wij ook heel wat groenten rauw invriezen (worteltjes, erwtjes, paprika, enz.). 

Bewaren van groenten: 
- Geblancheerde groenten bewaren 8 tot 9 maanden
- Gesneden groenten: 3 maanden
- Bonen, wortelen, witloof, bloemkool, broccoli, aubergine en courgette: 12 maanden

Let op! Komkommer en bladgroenten zoals spinazie, sla en andijvie kan je niet invriezen.

Bij bereide gerechten kan je best kijken naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Ook dit is echter geen 100% zekere datum. Vb. suikervrij ijs kristaliseert makkelijk. Het kan dan nog wel houdbaar zijn, smakelijk is het niet echt meer.

Wat met restjes en grote hoeveelheden? De meeste restjes, grote hoeveelheden saus, enz. kan je ook perfect invriezen. Let er wel op dat je de bereidingen eerst laat afkoelen en laat ze zeker niet te lang staan alvorens in te vriezen.

Restjes kan je best maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer.

Label al je producten met naam en invriesdatum, dat maakt het naderhand een stuk makkelijker.

Vries eerder ingevroren producten nooit een tweede maal in! Je loopt een verhoogd risico op voedselvergiftiging.


Koelkast


In een standaard koelkast is het niet overal even warm. In het bovenste gedeelte en in de deur is het altijd wat warmer. Deze ruimtes zijn dus ideaal voor kaas of smeerbare boter, maar zeker niet voor vis of vlees. Die laatsten kun je best in de koudste zone van je koelkast bewaren, net als bereide gerechten, charcuterie en gebak. Groenten en fruit bewaar je in de daartoe bestemde lades, dranken in de deur. 

Let er goed op dat je alles gescheiden bewaart. Stop geen restjes van vb. kip en runds bij elkaar, of vlees en groenten, om voedselvergiftiging te voorkomen.

Sluit alle bakjes en verpakkingen goed af, en let erop dat wanneer je dingen opstapelt, er wel nog steeds voldoende luchtcirculatie is.

Verwijder kartonnen verpakkingen rond vb. yoghurtpotjes.

Sommige producten horen niet in de koelkast, vb. conservenblikken, bepaalde vruchten, enz.


Veel succes en alvast onze beste wensen voor 2013!

Reacties