Suikervrije koekjesgateau

Een typisch Belgisch gerechtje is de koekjesgateau of petit-beurretaart. Heel leuk ook voor kinderen (om mee te maken, om te smullen ...). Een suikervrije versie hiervan kon dan ook niet uitblijven.

De suikervrije chocoladekorrels koop ik zelf in Nederland. Kan je deze niet vinden, dan kan je ook steeds een plak suikervrije chocolade even in de koelkast of vriezer leggen en vervolgens met een mes schilfers afschrapen.

Wil je de kinderen wat bezighouden met dit miezerige weer? Geef ze dan enkele potjes met chocoladeschilfers, nootjes, suikervrije snoepjes, enz. en laat ze zelf de taart versieren!


Ingrediënten

  • Suikervrije petit beurre koekjes
  • Afgekoelde koffie
  • 100 gram eiwitten
  • 100 gram tagatesse
  • 300 gram zoutloze goede boter (op kamertemperatuur)
  • snuifje zout
  • versiering naar keuze

Bereidingswijze

Maak de crème au beurre (boterroom) klaar.

Doe de eiwitten met een snuifje zout in een pan. Zet deze au bain marie. klop ze lichtjes op en voeg beetje bij beetje de tagatesse toe. Klop verder tot de zoetstof volledig gesmolten is in de eiwitten. Je kan dit testen door wat eiwitmengsel tussen je vingers te nemen en met duim en wijsvinger over elkaar te wrijven. Als je geen korrels meer voelt is de zoetstof opgelost.
(Je hoeft niet als gek te staan kloppen op dit moment, zachtjes kloppen tot een licht schuimige massa is voldoende).

Doe het mengsel dan in de kom van een keukenrobot (of in een andere koele kom). Klop het stevig op in de keukenrobot (of de handmixer) tot het mengsel weer koud is. 

Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe en klop tot een geheel.

Dan is in principe alles klaar om je taart in elkaar te steken.

Doop telkens de koekjes in de koffie (niet te lang, dan worden ze zompig). Leg een laag koekjes op een schotel. Bedek met een laagje crème au beurre. Herhaal telkens. Smeer het geheel af met crème au beurre en versier de taart.

Reacties

Populaire posts