Asperges op Vlaamse wijze

Op 12 april ging het aspergeseizoen officieel van start.


De 'koningin van de Vlaamse groenten' is iets duurder dan vorig jaar. Voor witte Flandria-asperges van 500 gram betaal je nu 5,11 euro, vorig jaar was dat 3,62 euro. Het aanbod is op dit moment iets kleiner dan vorig jaar. Op de Mechelse Veilingen, de Belgische marktleider voor dit product, werd vorig jaar ruim 1,7 miljoen kilogram asperges aangevoerd. In tien jaar tijd verviervoudigde de aanvoer van asperges op de Mechelse Veilingen. Dit jaar wordt er een productiestijging voorzien van zo'n 10 procent. Op 24 juni is de oogsttijd van de asperges alweer voorbij.

Hoog tijd om ze in huis te halen dus! Wij genoten deze week alvast van de eerste Flandria asperges. En toegegeven, ze zijn hun geld echt wel waard. Op z'n Vlaams: met geklaarde boter en ei dus, maar ook met Gandaham. Nét dat tikje meer en o zo lekker!

Veel mensen worstelen nog met vragen over hoe hun asperges te garen. Hieronder kan je alvast tips vinden voor perfect gare asperges!

Ingrediënten

  • Een bussel asperges (per persoon een 5-tal)
  • Een sneetje Gandaham per persoon
  • 1 ei per persoon
  • Verse krulpeterselie
  • Zoutloze goede boter

Bereidingswijze

Kook eerst je eitjes. Dan kunnen deze voldoende afkoelen terwijl je de rest van je bereiding doet.

Schil de asperges. Doe dit met een dunschiller, leg de asperges plat voor je en ga met de dunschiller rondom. Breek of snij op het einde het drogere uiteinde af. Op die manier kan je ook zien dat je alle schilletjes mee hebt.

*** De schillen van de asperges kan je gebruiken om een bouillon van te trekken ***

Ikzelf heb (nog) geen aspergekoker. Ik gebruik dan wel de pastapot om ze in te koken, deze is voldoende hoog en zo kan ik ze rechtop zetten.

Vul je kookpot met koud water tot net onder de topjes van de asperges. Zet op het vuur en breng aan de kook. Van zodra je water kookt zet je het vuur uit en laat de asperges zo nog een tiental minuten staan. Ze zullen dan perfect gaar zijn.

Intussen maak je de geklaarde boter. Doe de boter in een sauspannetje en zet deze op een heel laag vuur om te smelten. De onzuiverheden in de boter komen bovendrijven. Deze schep je uit je boter door middel van een schuimspaan of gewone lepel. Je kan de boter verder warm houden op een heel laag vuurtje.

Snipper de krulpeterselie fijn en hak je tevens de eitjes.

Om te dresseren leg je een plakje Gandaham op een bord, je schikt er de asperges over en kruid af naar smaak met peper/zout/nootmuskaat. Bestrooi met het ei en overgiet met geklaarde boter. Werk het bord af met een ruime portie peterselie. Serveer met stokbrood.

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts