zaterdag 12 november 2011

Stoofvlees met Leffe Kerstbier en Tierenteyn-mosterd

Stoofvlees met mosterd een bier, een a-b-s-o-l-u-t-e Belgische Klassieker. Waarom dan eens niet een extraatje toevoegen door het gebruik van een superkwaliteit van mosterd en een speciaal biertje?

Het kerstseizoen is weer in aantocht, dus de typische kerstbiertjes zijn ook weer verkrijgbaar. Wij hadden eigenlijk nog wat flesjes Leffe kerstbier van 2010 staan (we zijn sowieso al geen bierdrinkers, en deze was niet onze favoriet), dus dacht ik hiermee eens aan de slag te gaan.

Voeg dan daaraan toe dat Spar de mosterd van Tierenteyn verkoopt, en je hebt enkele basisingrediënten voor dit gerechtje in huis.

De mosterd was eerlijk gezegd een folietje van mijn echtgenoot. Er zijn enorm veel mosterds op de markt, maar we vonden maar geen echt goede eenvoudige mosterd. Toen we dan in de reclamebrochure zagen dat Spar de Tierenteyn-mosterds verkopen, was de keuze snel gemaakt! Ferdinand Tierenteyn is een familiaal en onafhankelijk bedrijf dat sedert 1818 op een ambachtelijke wijze verfijnde en pittige mosterdsoorten produceert. De mosterds, die nog steeds volgens de aloude recepten van Ferdinand Tierenteyn vervaardigd worden, worden afgezet naar particulier, groothandel, horeca en voedingsbedrijven, dit hoofdzakelijk in Vlaanderen, maar sinds jaren ook in Wallonië en het buitenland.

Tot daar het lesje in Belgische succesbedrijfjes ;) Het recept:

Ingrediënten
 • 2 sneetjes grijs brood (zonder korst)
 • 500 gr rundstoofvlees
 • 1 ui
 • 1 el Tierenteyn-mosterd
 • 1 flesje Leffe kerstbier
 • 250 ml rundsbouillon
 • 1 blaadje laurier
 • 1 takje tijm
Bereidingswijze

Pel en snipper de ui fijn. Fruit de ui in wat boter. Doe er het vlees bij en braad rondom tot het vlees een mooi bruin korstje heeft. Kruid het geheel met peper en zout.

Blus met de vleesbouillon en het bier. Voeg de laurier en tijm toe. Smeer het brood aan beide zijden in met de mosterd. Doe bij het vlees. Dek af en laat stoven tot het vlees goed gaar is (1,5 à 2u).

Schep het geheel om (het brood verkruimeld en mengt zich met de rest tot een dikkere saus). Haar de tijm/laurier uit het stoofvlees.

Uiteraard ideaal geserveerd met verse frietjes!

2 opmerkingen:

 1. Mmmmm, heerlijk receptje en als je het 's morgens maakt en dan de hele dag op een heel laag vuurtje laat door pruttelen, dat het vlees bijna helemaal uit elkaar valt, dan is het nog heerlijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Anoniem: Dan kan je het zelfs met een lepel eten want het valt door je vork. Of met een rietje. Ik gebruik geen brood maar suikervrije peperkoek en zekers geen Leffe maar Rodenbach of Liefmans

  BeantwoordenVerwijderen