Slow cooking - lamsbout in rode wijn

Slowcooking is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral dan met een slowcooker (een soort kookpot). Nu, net als een snelkookpan heb ik dat niet in huis, ik doe het dus gewoon in de oven.

Twee weken terug stond de lamsbout in de reclame in Carrefour. Ik kon het dan ook weer niet laten om er eentje mee te brengen. Maar om hem nu weer gewoon gebraden met wat rozemarijn of dergelijke te maken, daar had ik dan ook weer geen zin in. Vandaar deze versie.

Uiteraard is zo een lamsbout te groot voor 2 personen. Van de overschotjes heb ik 's anderendaags een Griekse baguette gemaakt.

Ingredi├źnten

- Lamsbout van ongeveer 1,2 kg
- 4 grote uien
- 3 lookteentjes
- 300 ml rode wijn
- Verse tijm (takjes)
- Verse peterselie (gesnipperd)
- Bruine sausbinder

Bereidingswijze

Kruid de lamsbout aan alle kanten met peper en zout. Verhit wat olijfolie in een voor de oven geschikte pan en bruin de lamsbout aan alle kanten (ongeveer 10 minuutjes) op een gewoon vuur.

Haal de lamsbout uit de pan en zet aan de kant. Doe nog wat olijfolie in de pan en fruit er de ui en look in tot ze zacht zijn. Voeg de tijmtakjes toe, kruid met peper en zout. Zet de lamsbout bovenop de uien en overgiet met de wijn. Dek de pan af en zet dit geheel een drietal uren in een op 160°C voorverwarmde oven.

Haal na 3 uur uit de oven. Bindt de saus met bruine sausbinder tot de gewenste dikte en voeg de peterselie toe.

Serveer de lamsbout en saus met gebakken krieltjes en wortelen en erwtjes.

Tip voor overschotjes

Neem een half stokbroodje per persoon. Besprenkel met olijfolie en beleg met sla, tomaat, rauwe rode ui, feta en stukjes van het koude lamsvlees.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts