Partyproof bitterballen!

Deze week is het International Sherry week. De wederhelft (Double Strainger) is de ganse week bezig met blogposts met sherry van Gonzalez Byass. Enkele recepten puur met sherry, enkele in cocktails, en ook enkele gecombineerd met eten. Voor de food pairings keek hij eens lief naar mij ;-)

Vandaag komt de eerste food pairing online: Escape from Alcatraz, een cocktail met Gonzalez Byass Alfonso (oloroso) gecombineerd met een zelfgemaakte, oerhollandse bitterbal. 

Toevallig had ik vorige week een Too Good To Go pakketje gekocht bij de lokale Carrefour, en daar zat een stuk soepvlees in. Bij het zoeken naar - niet zo voor de hand liggende - combinaties van eten met sherry kwam ik dan op het idee om bitterballen te maken. Oloroso combineert namelijk goed bij stoofpotjes of vlees met een gelatine-textuur, zoals bijvoorbeeld ook ossenstaart. Kon ik ineens dat soepvlees verwerken :-) 

Ingrediënten

  • 1 stuk soepvlees met been (ongeveer 250 à 300 gram)
  • 1 flinke klont boter
  • 2 dikke el bloem
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2,5 dl rundsbouillon
  • peper, zout
  • Voor het paneerlaagje: 1 ei, paneermeel, bloem


Bereidingswijze

Kook eerst het soepvlees gaar. Dit duurt lang (toch vlot 2 uur), en je kan dit best toen als je een bouillon maakt. Een deel daarvan kan je dan gebruiken in de bitterballen, de rest kan je in porties invriezen voor andere gerechten. Ik maak mijn bouillon klassiek met vlees, prei, selder, wortel, ui en kruidentuiltje). 

Laat het soepvlees afkoelen. Snij het vlees in stukjes en maal het fijn (ik doe dit gewoon met 2 vorken). 

Week de gelatine in koud water.

Smelt boter in een pot, doe er de bloem bij en maak een roux met de bouillon. Haal van het vuur af en voeg de gelatine toe. Kruid flink met peper en zout (echt goed kruiden of je bitterbal wordt slap!). Voeg het vlees toe. Stort uit in een schotel, dek af met folie en laat afkoelen en opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur).

Vorm balletjes van de pasta.

Klop het ei los in een bord.

Vul een ander bord met paneermeel. Een derde bord vul je met een bloem. 

Rol de balletjes eerst door het bloemmengsel, vervolgens door het ei en als laatste door het paneermeel.

Laat ze nog een tijdjes opstijven in de koelkast tot je ze gaat bakken.

Bak gedurende 3 minuten in de friteuse (175°C).

Smakelijk!

Reacties