Schorseneren

***recept verscheen eerder in de nieuwsbrief van Tineke's Cucina***

Voor ons zijn schorseneren lang een smakeloze groente geweest. We kenden ze vooral uit onze kindertijd, bij de maaltijden op kamp... uitgekookte groenten (meestal uit een bokaal) met witte saus. Saai dus. Maar dat hoeft helemaal niet zo! Via BBC Food kwamen we op een recept met verse schorseneren en walnoten. Mits enige aanpassing prima te bereiden in suikervrije versie. En gewoonweg heerlijk!


Ingrediënten

  • 750g schorseneren
  • Sap van 2 citroenen
  • 1,5 liter koud water
  • 25g bloem
  • 1 tl zout
  • 50 gram walnoten
  • 1 el geklaarde boter
  • 1 el walnotenolie
  • 1 el rozijnen, geweekt
  • 1/2 tl zoetstof (naar keuze)
  • 1 el sherry-azijn
  • 25 gram ongezouten boter
  • 2 el peterselie, gehakt


Bereidingswijze

Vul een kom met water en voeg de helft van het citroensap toe. Schil de schorseneren, snij in stukken van 5 cm en doe ze onmiddellijk in het citroenwater (dit om verkleuring tegen te gaan).

Maak een blanc. Neem hiervoor een beetje van de 1,5 liter water en doe er de bloem bij (maak een pasta). Voeg het overige water toe, samen met het citroensap en zout. Breng aan de kook.

Giet de schorseneren af en doe ze in de kom met de blanc. Breng aan de kook en sudder zachtjes tot ze zacht zijn (afhankelijk van de dikte 15 tot 30 minuten).

Giet af en houd de schorseneren onder koud water. Droog de schorseneren.

Verhit de geklaarde boter in een pan. Voeg de schorseneren toe en kruid met peper en zout. Laat achtjes kleuren, voeg de walnoten toe en laat even mee bakken (niet verkleuren).
Voeg de rozijntjes, zoetstof en azijn toe en laat karameliseren.


Haal van het vuur af, voeg de koude boter toe en kruid bij met peper en zout.

Reacties