Halloweenspecial 2014

**English version below**

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of iets lekkers (meestal snoep) krijgen. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten.

Hier heeft het trick or treat gebeuren nog geen ingang gevonden, maar Halloweenfeestjes vind je in alle scholen, heel wat pubs, enz. Ook wij gaan even deze toer op en creëren weer enkele Halloween menu-ideetjes.

Dit jaar haalden we onze inspiratie voor een deel op Pinterest en kozen we voor mummy hotdogs, graveyard pizza ("kerkhofpizza") en pompoenkaastaartjes.

Smakelijk!


Mummy hotdogs



Supereenvoudig en leuk voor kinderen, zijn deze hotdogs in de vorm van mummies. Met maar drie ingrediënten tover je snel een leuke snack op het bord.

En extra: hier kunnen de kids vast en zeker meehelpen, wat het eens zo leuk maakt natuurlijk.

Ingrediënten

  • Bockworsten
  • Een pakje bladerdeeg
  • mosterd of ketchup

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snij het bladerdeeg in dunne lange repen.

Dep de worsten droog. Omwikkel elke worst met wat bladerdeeg. Neem een extra korter stukje deeg voor het hoedje.

Leg de mummies op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak met een tandenstoker en wat mosterd of ketchup nog twee oogjes en klaar!


Graveyard pizza


Voor de volwassenen willen we wel een hapje met wat meer. Hier kiezen we dan ook voor een graveyard pizza. Je kan deze perfect op een buffet serveren, ieder kan dan zijn stukje eraf snijden.

De 'pizza' wordt koud geserveerd en is eigenlijk een oversized bruschetta.

Ingrediënten
  • Pizzadeeg
  • 2 tomaten
  • Tapenade van groene olijven
  • zwarte olijven
  • mozzarella
  • zongedroogde tomaatjes
  • ricotta voor de "grafsteentjes"

Bereidingswijze

Rol je pizzadeeg uit en snij er een rechthoek uit. Snij nog enkele kleine (afgeronde rechthoekjes) om grafsteentjes van te maken.

Bak het deeg in een op 220°C voorverwarmde oven (10tal minuutjes).

Laat afkoelen.

Voor de topping snij je de tomaten fijn (zonder sap). Meng ze met wat goede olijfolie en kruid met peper en zout. 

Doe de tomaten over je rechthoek. Beleg naar smaak met de andere toppings.

Op de kleinere "grafsteentjes" schrijf je met ricotta en een tandenstoker RIP. Zet deze rechtop tussen de toppings.


Pompoenkaastaart


Voor de zoete toets kiezen we voor een suikervrije pompoenkaastaart met chocolade bodem. Op een bodem van chocoladecake komt een pompoenkaastaart, die wordt afgewerkt met een laagje zure room en kaneel. Helemaal herfst dus!

Ingrediënten

Voor de cake
  • 120 gram bloem
  • 110 gram Ellphi (of 60 gram tagatesse)
  • 40 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei
  • 75 gram zoutloze boter

Voor de pompoen-kaaslaag
  • 225 gram Philadelphia Light
  • 140 gram pompoenpuree
  • 40 ml room
  • 1 ei
  • 70 gram Ellphi (of 35 gram tagatesse)
  • 2 tl maïzena
  • 1/2 tl kaneel

Voor de zure roomlaag
  • 150 gram zure room
  • 10 gram Ellphi (of 5 gram tagatesse)
  • Een paar druppels vanille-extract
  • Een snuifje kaneel

Bereidingswijze

Voor de cake: voeg de droge ingrediënten samen en meng goed. Voeg het ei en de gesmolten boter toe en roer tot een (vrij vast) geheel.

Verdeel over ingevette bakvormpjes.

Voor de kaaslaag: klop de Philadelphia los met de room. Voeg de pompoenpuree en het ei toe en meng tot een geheel. Meng er de zoetstof, maïzena en kaneel onder.

Verdeel de kaasmassa over de chocoladelaagjes.

Bak gedurende 20-25 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.

Maak intussen het zure roomlaagje door alle ingrediënten met elkaar te mengen. 

Haal de gebakjes uit de oven. Strijk ze in met het zure roomlaagje en bak nog 3 à 5 minuutjes verder.

Laat (deels) afkoelen in de vormpjes. Ontvorm en laat verder afkoelen in de koelkast.


I got a request for the English explanations for the graveyard pizza, so here goes :-)

Ingredients
  • 1 portion of pizza dough
  • 2 tomatoes
  • Green olive tapenade
  • Black olives
  • mozzarella
  • sundried tomatoes
  • Ricotta for the "tombstones"

Preparation

Roll out your pizza dough and cut out a rectangle. Cut out a few smaller (rounded) rectangles to make your tombstones.

Bake the dough in a preheated oven at 220°C- 430°F (about 10 minutes).

Let cool.

To make the topping: cut your tomates into cubes (get rid of the juices). Mix the cubes with some good olive oil and season with salt and pepper.

Spread out the tomatoes on your pizza. Cover to taste with the remainder of the toppings.

To create your little "tombstones", you can write RIP on them using a thootpick and some ricotta cheese. Put them in between the other toppings of your pizza.

Reacties