Tartaar van Maatjes

Ze zijn er weer, de Hollandse Nieuwe. En o wat zijn ze toch weer lekker...

Normalerwijze kan je vanaf eind mei van het maatjesseizoen profiteren. Dit jaar werd de oogst twee weken uitgesteld omdat de visjes wat 'mager' uitvielen.

Vanaf ongeveer eind mei tot half juli is de enige periode dat maatjes officieel de benaming “Hollandse Nieuwe” mogen dragen. En dan uiteraard enkel indien ze minimaal 16 procent vet bevatten, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd zijn.

Maatjes zijn uiteraard al zeer lekker met gewoon wat gesnipperde ajuin, maar je kan zo ook eens verwerken in een slaatje gecombineerd met granny smith appel, of radijsjes en aardappelen. Lekker zomers, seasonal en een ideale lunch.

Voor een eenvoudig aperitiefhapje kan je een tartaar van maatjes maken. Het recept kan je hieronder vinden.

Ingrediënten

  • 50 gram gekookte aardappelen (in blokjes)
  • 1 à 2 maatjes
  • Verse bieslook
  • Zure room
  • Citroensap
  • Een paar radijsjes



Bereidingswijze

Doe wat hele fijne aardappelblokjes  in een glaasje. Snij de maatjes in blokjes, meng met citroensap en bieslook en doe een laagje bovenop de aardappelblokjes. Werk af met een toefje zure room en een schijfje radijs.

Reacties