zondag 17 februari 2013

A chocoholics dream...

En dan is plots het moment daar... nooit gedacht dat het zou komen, maar: ik heb nu dan toch officieel té veel chocolade in huis. Daar moeten we wat op verzinnen natuurlijk.

Ik heb wel zin in een over the top chocolaty cake. Maar een frisse toets hoort er dan ook wel weer bij. Het resultaat van de eigenhandig verzonnen opdracht werd een pure chocoladecake (zonder toevoeging van bloem), met een frisse toets van bloedsinaasappelen.



Dit gebak maakte ik met PureVia Stevia. Zoals eerder al werd vermeld, ben ik geen fan van stevia voor eender welk gebak. In deze cake past het echter perfect. Het zoete van de chocolade neutraliseert perfect de bittere smaak van de stevia. Ook met sinaasappel past deze zoetstof perfect.

Ingrediënten

  • 250 gram pure chocolade (suikervrij - of een variant met 70% cacao)
  • 125 gram zoutloze boter
  • 16 gram stevia (PureVia)
  • 6 eieren
  • zeste van een bloedsinaasappel
  • 2 el sap van bloedsinaasappel (of, als het voor volwassenen is: 2 el cointreau)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt de chocolade au bain marie. Wanneer de massa goed gesmolten is, doe je de boter erbij en laat deze al roerend smelten in de chocolade.

Splits vier dooiers van het eiwit. Doe de vier eiwitten in een aparte kom.

Neem de overige eieren en de vier dooiers. Klop deze los. Doe er beetje bij beetje 6 gram van de stevia bij. Let op, doe dit niet in één keer, en roer goed terwijl je bezig bent. De PureVia heeft de neiging om te klonteren.

Doe het mengsel bij de chocolade. Doe er eveneens de zeste en het sap/de cointreau bij.

Klop de eiwitten stijf, doe er beetje bij beetje de overige 10 gram stevia bij. Spatel onder het chocolademengsel.

Giet het mengsel in een ronde siliconen cakevorm van 23 cm. Gebruik hier best een siliconen vorm, want dit gebak kleeft makkelijk aan je vorm. Heb je geen siliconen vorm, leg dan bakpapier onderin je bakvorm.

Bak gedurende +/- 42 minuten (dit is afhankelijk van je oventemperatuur).

Laat afkoelen in de vorm, op een taartrooster. De binnenkant van je taart zal wat inzakken, dit is normaal.

Serveer met partjes bloedsinaasappel en eventueel wat slagroom (als het nog wat extra mag zijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten