zondag 23 december 2012

Suikervrije mince pies

Wat is er traditioneler bij een Britse Kerst dan mince pies? Kleine zoete gebakjes met rozijntjes, drank, typische specerijen zoals kaneel, kruidnagel en gember, enz.


Die kleine gebakjes zien er altijd zo heerlijk uit, maar zijn ook mierenzoet. Hoog tijd om hiervan een suikervrije variant te maken.

Wij begonnen vanochtend met het maken van de vulling. De heerlijke geur die zich daardoor door het huis verspreide, zorgde voor een instant-Christmasfeeling in huis!

In principe kan je de vulling een hele tijd vooraf maken. Bij de suikervrije versie raden we dit echter niet aan. Je kan dit uiteraard een dag of 2-3 voor gebruik doen, maar de suiker in de gewone versie werkt als bewaarmiddel, en dat heb je met deze variant dus niet.

Let wel op, de mince pies zijn heel klein, dus eentje kan vast geen kwaad, maar de gebakjes zitten vol rozijnen en honing en bevatten dus wel nog heel wat 'trage' suikers. Afhankelijk van je dieet zal je hier natuurlijk rekening mee moeten houden.

Dit recept kan perfect gemaakt worden met de commerciële varianten van stevia. Door het gebruik van de verschillende vruchten, vanille en honing, maskeer je namelijk de wat bittere smaak.

Ingrediënten

Voor de vulling (het 'mince meat')

  • 8 gram zoetstof (type aspartaam of commerciële stevia)
  • 60 ml porto
  • 300 gram veenbessen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kruidnagel (in de vijzel vermalen)
  • 150 gram mix rozijnen (ik had een pakje met 3 soorten rozijnen gekozen)
  • 30 gram gedroogde veenbessen
  • 1 clementine (zest en sap)
  • 25 ml brandy (cognac)
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 2 el honing
Voor de gebakjes
  • 200 gram bloem
  • 4 gram zoetstof (type aspartaam of commerciële stevia)
  • 60 gram amandelpoeder
  • 125 gram zoutloze boter
  • 1 ei

Bereidingswijze

Bereid eerst het mince meat. Hiervoor warm je de porto op een zacht vuurtje op met de zoetstof. Voeg de veenbessen (vers en gedroogd), de rozijnen, de specerijen en het sap en zeste van de clementine toe en laat op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen. Roer regelmatig, want het goedje kan snel aanzetten. Is al je vloeistof weg, dan kan je nog een geutje water toevoegen om aanbranden te voorkomen.

Neem van het vuur weg en laat lichtjes afkoelen. Meng met de brandy, vanille en honing tot een papje en laat verder afkoelen.

Voor het deeg meng je de bloem, zoetstof en het amandelpoeder. Voeg er de blokjes koude boter aan toe en meng (met je vingers) tot je een korrelige massa krijgt (een beetje zoals broodkruim). Voeg het ei toe en maak een bal van het deeg. Wikkel in folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit en bekleed je vormpjes met het deeg. Ik had een cupcaketray gebruikt. Vul met de vulling en dek af met een laagje deeg. Je kan de taartjes volledig afdekken of kiezen voor een sterretje.

Bestrijk de gebakjes met melk en laat ze nog een kwartiertje rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200°C.

Bak de mince pies gedurende 20 minuten.

Je kan de mince pies koud of warm eten. Smakelijk en Vrolijk Kerstfeest!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen