zaterdag 7 juli 2012

Zomerse Moussaka

Moussaka (Grieks: μουσακάς, moussakasRoemeens: musaca; Turks: musakka; Slavisch: мусака, musakaArabischمسقعة , musaqqaʿa) is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig uit de keuken van het voormalige Ottomaanse Rijk, en daarom vooral in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

Wij dienen hem warm op, maar daarom is het gerecht zeker niet minder lekker!

Hieronder Tineke's Cucina's Europese variant van een overheerlijke moussaka.

Ingrediënten

Voor de moussaka

  • 400 gram rundsgehakt of lamsgehakt
  • 4 aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 (rode) ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blaadje laurier
  • Kefalotiri kaas (of een andere harde schapenkaas of pecorino)
  • olijfolie
  • peterselie
  • gedroogde oregano

Voor de bechamel:
  • 60 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 1/2 liter melk
  • Nootmuskaat
  • Kefalotiri kaas (of een andere harde schapenkaas of pecorino)

Bereidingswijze

Snij de aubergine in plakjes, bestrooi met zout en bak ze in olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schil de aardappelen, snij ze in plakjes en bak ze eveneens zachtjes aan in olie tot ze zachter worden.

Fruit de knoflook en ui in een pan. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de tomaten en de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus op een laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen.

Maak intussen de bechamel. Maak een roux van de boter en bloem. Voeg de melk toe en roer goed tot je een dikke saus hebt. Voeg van het vuur weg de kaas toe en roer tot hij in de saus gesmolten is. Kruid goed af met nootmuskaat, peper en zout. Laat wat afkoelen.

Vet een ovenschotel in met olijfolie.

Leg nu dakpansgewijs een laagje aardappelen, een laag aubergine, een laagje vleessaus, enz. Eindig met het vlees. Overgiet met de bechamel en bestrooi met nog wat geraspte kaas.

Zet het geheel 45 minuten in een oven op 170°C.

Heerlijk warm, maar ook op de traditionele manier wanneer hij afgekoeld is.

Serveer met een stukje ciabatta en een Griekse salade (sla, tomaat, rode ui, feta, olijfolie en wijnazijn) voor een heerlijk vakantiegevoel.

Tip: Kefalotiri is een harde Griekse/Cypriotische kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk. Indien je hem niet kan vinden kan je dus kiezen voor een gelijkaardige harde kaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen