maandag 4 oktober 2010

Samosas

Zij die me volgen op Facebook of Twitter hebben het al gezien, maar vorige week had ik een kleine dinner-party waarbij ik gekozen had voor de Indische keuken. Op het menu stonden twee soorten samosas met een Indisch slaatje en kip tikka masala. Het kip-recept volgt nog wel eens, maar ik wou toch vandaag al het samosas-recept delen.

Een samosa is een gebakje van filodeeg dat heel populair is in Aziatische landen. Het kan hartig of zoet gevuld zijn, gefrituurd of gebakken, enz. Ik had gekozen voor samosas met spinazie en de typische samosas met aardappelen en erwtjes.

Spinazie-samosas

Ingrediënten

- filodeeg
- 300 gram diepgevroren spinazie (ontdooid en uitgelekt)
- 2 lenteuitjes
- 50 gram kerstomaatjes (in kwartjes)
- 1 el garam masala

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de spinazie, fijngesnipperde lenteui, kerstomaatjes en garam masala in een kom. Kruid met peper en zout.

Vouw een vel filodeeg open. Snijd in verticale repen (ik had er 3 genomen per vel) en bestrijk met olijfolie. Leg een eetlepel van de vulling op een hoek en vouw het vel dicht tot je driehoekjes hebt. Bestrijk opnieuw rondom met olijfolie.

Bak de samosas 20 minuten in de oven (halverwege omkeren).


Aardappel en erwt - samosas

Ingrediënten

- filodeeg
- 300 gram gekookte aardappelen (geplet met een vork)
- 1/4 tl mosterdzaadjes
- 30 gram fijngesnipperde ui
- 1/2 tl verse gember
- 30 gram diepgevroren erwtjes
- 1 tl gedroogde koriander
- 1/2 tl komijn
- 1/4 tl chilipoeder
- 1/2 tl garam masala
- 2 el verse koriander

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verhit wat olie in een pan en fruit er de mosterdzaadjes in tot ze ploppen. Voeg de ui en gember toe en fruit een drietal minuutjes. voeg de erwten en de kruiden toe samen met een geutje water (heel weinig) en wat zout. Kook dit gedurende een tweetal minuten en voeg dan de aardappelen en de verse koriander toe.

Vouw een vel filodeeg open. Snijd in verticale repen (ik had er 3 genomen per vel) en bestrijk met olijfolie. Leg een eetlepel van de vulling op een hoek en vouw het vel dicht tot je driehoekjes hebt. Bestrijk opnieuw rondom met olijfolie.

Bak de samosas 20 minuten in de oven (halverwege omkeren).


Indische salade

Ingrediënten

- 100 gram kerstomaten
- 1 wortel
- 1 tl mosterdzaadjes
- 1 groene chilipeper (de grote variëteit)
- Sap van 1/2 limoen

Bereidingswijze

Halveer de kerstomaatjes. Snij de wortel in reepjes met de dunschiller. Voeg alle ingrediënten samen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen