zondag 8 januari 2017

Suikervrije appelbollen en vanillesaus

De feestdagen zitten er alweer op... Driekoningen is voor mij altijd de afsluiter van het feestseizoen. Het weekend na de 6e januari breken we de kerstbomen (ja, bomen) af, en bergen we de versieringen alweer op. Het voelt dan plots toch een stukje killer aan...

De maandag na het weekend na Driekoningen is (vooral in het Antwerpse) gekend als verloren maandag. Dan worden worstenbroodjes en appelbollen gegeten. Mijn vader werkte vroeger in het Antwerpse, en wij vierden de traditie dan ook mee. Hij bracht steevast lekkere worstenbroodjes met écht gehakt mee van één of andere bakker uit de regio. Ook nu nog doen we hier aan mee: tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Toch als ze lekker zijn ;-)

Dit keer deel ik graag mijn versie van de appelbollen met vanillesaus. Een heel eenvoudig recept, maar o zo lekker!


Ingrediënten

Voor de appelbollen
  • 4 middelgrote appelen
  • 4 el Canderel strooizoetstof
  • 2 tl kaneel
  • 4 plakjes bladerdeeg (vierkantjes, uit de diepvries)
  • 1 ei
Voor de vanillesaus
  • 2 dooiers
  • 5 gram Canderel strooizoetstof
  • 2 dl halfvolle melk
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Bereid op voorhand de vanillesaus, zodat deze al kan afkoelen. (Tip: je kan deze enkele dagen bewaren in de koelkast!)

Klop de dooiers los met de zoetstof.

Verwarm de melk in een pannetje met de doorgesneden vanillestok.

Giet de warme melk bij de dooiers en roer goed. Laat op een zacht vuurtje verder indikken.

Haal van het vuur en laat afkoelen met de vanillestok er nog in. Eens afgekoeld verwijder je de vanillestok.

Voor de appelbollen verwarm je de oven voor op 200°C.

Schil de appelen en boor het klokhuis eruit.

Leg elke appel op een plakje bladerdeeg. Doe in de ruimte van het klokhuis een lepel zoetstof en 1/2 tl kaneel. Vouw het bladerdeeg om de appel. Bestrijk met losgeklopt ei.

Zet de appelen op een bakpapier op de bakplaat.

Bak gedurende 20 minuten in de oven.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen