zaterdag 25 januari 2014

Salade van appel, zwarte pens en spekjes

Vandaag wordt in Schotland Burns Night gevierd.

Burns supper is het jaarlijkse diner dat gegeven wordt ter ere van het leven en de poëzie van de Schotse dichter Robert Burns. Hij schreef talloze gedichten, waaronder “Auld Lang Syne”, dat op Hogmanay en andere oud- en nieuwvieringen over de hele wereld wordt gezongen. De Burns suppers worden over het algemeen gegeven op of rond 25 januari ("Burns Night"), de verjaardag van Robert Burns, maar kunnen in principe het hele jaar door gehouden worden.
Burns suppers worden het meest in Schotland gehouden, maar je ziet ze overal waar Burns-clubs, Schotse verenigingen en expats zijn of liefhebbers van de gedichten van Robert Burns.

Burns suppers kunnen zowel formeel als informeel zijn, maar bovenal moeten ze het vermaak dienen. Het enige wat formele en informele Burns suppers in ieder geval gemeen hebben is haggis, Schotse whisky en misschien een of twee gedichten.

Zelf zijn we niet zo'n fans van haggis, maar omdat de echtgenoot een whisky fanaat is willen we toch meedoen aan burns night.

Onze luie zaterdagavondversie wordt dan ook een salade van appel, zwarte pens en spekjes.

Ingrediënten

  • 2 appelen
  • 2 zwarte pensen
  • 100 gram spekblokjes
  • Gemengde jonge sla of rucola
  • Voor de dressing: olijfolie, witte wijnazijn en mosterd

Bereidingswijze

Verwijder het klokhuis van de appelen en snij in plakken.

Snij de zwarte pensen in schijfjes.

Bak de appelschijfjes, de stukjes pens en de spekblokjes in aparte pannen.

Maak een dressing met olijfolie, witte wijnazijn en mosterd. Kruid af met peper en zout.

Leg op elk bord wat rucola, appelschijfjes, pens en werk af met de spekblokjes en dressing.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten