zaterdag 20 april 2013

Vitello tonnato

Vitello tonnato is zo één van die gerechten uit de Italiaanse keuken waar je je bij afvraagt hoe ze er in hemelsnaam op gekomen zijn. Kalfsvlees, een tonijnsaus op basis van mayonaise, kappertjes en ansjovis... de combinatie aan ingrediënten lijkt voor durvers. En toch, het resultaat is een heerlijk zacht stukje vlees, met een lekker afsmakende saus. Ideaal als zomers hoofdgerecht, maar kan ook perfect dienen als voorgerecht of onderdeel van een buffet.

Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst. Het lijkt veel, en het duurt ook even eer je gerecht klaar is, maar is zeker doenbaar!



Ingrediënten

  • 1 kg kalfsgebraad
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 1 stengel prei
  • Verse tijm
  • een blaadje laurier
  • 2 à 3 kruidnagels
  • Enkele peperbolletjes
  • 1 glas witte wijn
  • 3 eierdooiers
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 dl slaolie
  • 4 ansjovisfiletjes
  • Kappertjes
  • 1 blikje tonijn (200 gram)

Bereidingswijze

Het kalfsvlees wordt zachtjes 'gekookt' in een bouillon. 

Maak hiervoor de ui, wortelen en prei schoon. Doe ze in een grote kookpot samen met de tijm, laurier, kruidnagel en de gekneusde peperbolletjes. Overgiet met de wijn en 2 liter water. Leg er het vlees in en breng aan de kook. Laat dan zachtjes verder garen (ongeveer 45 minuten). Schep regelmatig het witte schuim af.

Haal het vlees uit de bouillon en laat afkoelen.

Zeef de overgebleven bouillon. Je hebt één eetlepel nodig voor de saus, de rest kan je perfect gebruiken voor andere gerechten.

Voor de tonnatosaus begin je met een mayonaise te maken. Om niet te moeten sukkelen met een klopper en het zachtjes toevoegen van de olie, kan je best opteren voor een smalle hoge beker en een staafmixer. Doe de dooiers in de beker, doe het sap van de citroen er bij en een eetlepel van het kookvocht van het kalfsvlees.Voeg de slaolie toe. Zet er de staafmixer in en mix tot een mayonaise. 

Laat de tonijn uit het blikje uitlekken. Voeg de tonijn, ansjovis en 1 eetlepel kappertjes bij de mayonaise en mix opnieuw tot een gladde massa zonder stukjes. Kruid bij met peper (en eventueel nog wat zout).

Snij het kalfsvlees in fijne plakjes. Bestrijk met de tonnatosaus en werk af met wat extra kappertjes.

Smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen