dinsdag 2 april 2013

Suikervrij soezengebakje

Soezendeeg, banketbakkersroom, vers fruit en slagroom. Klassiekers in de bakkerij, en o zo lekker. En is het soms niet zo verleidelijk? Zo een heerlijk gebakje in de toog bij de warme bakker? Jammer genoeg is dat niet erg suikervrij, soms zelfs mierenzoet door de toevoeging van fondantsuiker. Hoog tijd dan ook dat zo een luchtig gebakje wordt omgezet naar de suikervrije variant.

Met dit recept kan je vlot op weg om zelf je eclairs te maken. Wil je het wat feestelijker of frisser, dan voeg je de laagjes fruit en slagroom toe! Eén recept, twee gebakjes dus :-)



Met de paasfeesten van het afgelopen weekend hadden we de tijd om ons aan dit recept te zetten. Bij deze delen we dit graag met jullie.

Als zoetstof kozen we voor PureVia steviapoeder. Eerlijk gezegd puur uit noodzaak (de andere soorten waren op en de winkels gesloten), maar het resultaat mocht er wezen!

Soezendeeg

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 200 gram bloem
  • 150 gram margarine
  • 6 tot 8 eieren

Bereidingswijze

Smelt de margarine in de melk. Breng het mengsel aan de kook.

Haal van het vuur af op het ogenblik dat het kookt. Voeg in één keer de bloem toe en meng.

Zet opnieuw op het vuur en roer tot de bal deeg droog is.

Neem opnieuw van het vuur weg en voeg één voor één de eieren toe, tot je een gladde deeg bekomt.

Doe in een spuitzak. Spuit de gewenste vorm (langwerpig, rond, enz.) op een licht beboterde bakplaat. Let op, spuit niet te dicht bij elkaar, de gebakjes gaan nog een stuk rijzen.

Bak gedurende 7-8 minuten in een op 230°C voorverwarmde oven.

Laat de soesjes afkoelen.


Banketbakkersroom met stevia

Ingrediënten
  • 1 liter melk
  • 2 eieren
  • 18 gram Purevia Steviapoeder
  • 90 gram vanillepoeder (Imperial puddingpoeder voor kookpudding)
  • Een paar druppels vanille-extract

Bereidingswijze

Meng de zoetstof bij de nog koude melk en breng aan de kook.

Klop intussen de eieren los met het vanillepoeder en vanille-extract.

Doe een pollepel van de warme melk bij het eiermengsel en meng tot een gladde massa. Giet bij de kokende melk en laat nog eventjes opkoken/indikken.

Stort de pudding in een propere kom. Dek af met een velletje folie (dit om velvorming tegen te gaan) en laat de banketbakkersroom afkoelen


Fruitgebakjes

Ingrediënten
  • Soezen
  • Banketbakkersroom
  • Slagroom (opgeklopte room + naar smaak gezoet met wat steviapoeder)
  • Vers fruit naar keuze
  • Chocoladeganache (pure chocolade, gesmolten en wat verdund met room)

Bereidingswijze

Doop de soezen met de bovenzijde in de chocoladeganache.

Hoeveel room moet er bij de ganache? Wij doen dit wat op gevoel. Je wil dat je chocolade nog mooi opstijft, maar niet te krokant is, zodat je nog deftig je gebakje kan eten.

Wanneer de chocolade opgesteven is, snij je de soesjes door. Spuit er een laagje banketbakkersroom in. Let op! Niet te dik, er komen nog andere laagjes en anders wordt je gebak te hoog/onhandelbaar.

Leg er enkele partjes vers fruit op (wij kozen voor aardbeien). 

Spuit hierop een laagje slagroom. Je neemt hier best een gekartelde spuitmond voor je spuitzak, dat geef een leuk effect.

Dek je soezen af met het chocoladehoedje.


Eclairs

Voor 'gewone' eclairs werk je op dezelfde wijze. Je dompelt de gebakjes in de ganache, laat opstijven, snijdt ze middendoor en vult met banketbakkersroom.

2 opmerkingen:

  1. Voor hoeveel personen is dit dan??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je maakt hier flink wat soezen mee, maar alles is afhankelijk van hoe groot je ze spuit. Wil je enkel wat eclairs voor jezelf, halveer dan het basisrecept.

    BeantwoordenVerwijderen